Ablation vid regelbunden hjärtrusning från hjärtats förmak

Elektrofysiologisk undersökning och ablationsbehandling

Normalt styr sinusknutan hjärtats rytm, och gör att hjärtat slår i lugn och regelbunden takt.

Regelbunden hjärtrytmrubbning är ett samlingsnamn på flera olika tillstånd då sinusknutans roll är satt ur spel och där hjärtats rytm inte fungerar som normalt. Det finns olika orsaker till att regelbunden hjärtrytmrubbning uppstår, exempelvis i form av en medfödd extra ledningsbana mellan förmak och kammare (accessorisk förbindelse/AVRT). Den normala förbindelsen mellan förmak och kammare kan också bestå av flera ledningsbanor vilket kan orsaka rundgång som leder till hjärtklappning (AVNRT).

I vissa fall utgår hjärtklappningen från ett fokus utanför sinusknutan i förmaket. Denna typ av arytmi kan vara svårare att identifiera och benämns ektopisk förmakstakykardi (EAT).

En elektrofysiologisk undersökning är ett led i utredningen av olika hjärtrytmrubbningar. Undersökningen startas med en kartläggning av hjärtrytmrubbningen för att sedan behandla den med ablation. Beroende på vilken sorts rubbning som kartlagts väljs ablationsmetod, vissa rubbingar kan frysas bort, andra behöver värmas.

Kallelse

Kallelsebrev skickas med datum och tid för ablationen.

Läs denna noggrant då det finns viktig information om förberedelser och läkemedelsbehandling.

Provtagning inför inskrivningsbesöket

Blodprover ska lämnas 1–4 dagar (senast 2 timmar) innan inskrivningsbesöket. Prover kan lämnas på Provtagningscentralen vid Danderyds sjukhus eller på din vårdcentral. För att se om din vårdcentral tillhör Karolinska Laboratoriet gå in på deras webbplats. 

Hitta provtagningsenheter på Karolinska Universitetssjukhusets webbplats

Inskrivningsbesök

Vardagen innan ablationen sker ett inskrivningsbesök på Hjärtdagvård Elektiv där du träffar läkare, sjuksköterska samt får lämna EKG. Inskrivningsbesöket tar ca 1 - 2 timmar, därefter får du åka hem.

Förberedelser inför ablation

Dusch

För att minska risk för infektion ska du duscha noggrant med tvål och vatten kvällen före, samt samma morgon du ska genomgå din ablation. Var extra noggrann vid underliv och ljumskar. Använd rena sängkläder samt byt till rena kläder och ren handduk efter varje dusch. Avlägsna nagellack och smycken.

Fasta

Du ska vara fastande (ingen mat, dryck eller tobak) från kl 00:00 om ablation sker på förmiddagen, alternativt från kl 04:00. Tiden för fasta meddelas vid inskrivningen. Ta morgonmediciner med lite vatten innan ankomst till sjukhuset.

Behandlingsdagen

Medtag ID-handling och medicinlista, samt saker för en dags vistelse på sjukhuset. Inför ablationen kommer du få en plastkanyl i ett kärl i armvecket, ett vätskedropp samt smärtstillande och lugnande tabletter. Du får inte köra bil hem från sjukhuset ablationsdagen.

Hur undersökningen går till

Undersökning och kartläggning av hjärtat

Vid ankomst till ablationssalen kopplas EKG, blodtryck och syresättnings-övervakning. Området kring höger (i enstaka fall även vänster) ljumske rakas och tvättas, varefter du täcks med ett sterilt lakan. Ablationen sker i vaket tillstånd och läkaren bedövar med lokalbedövning i ljumsken vilket kan smärta och spänna kortvarigt (likt tandläkarbedövning).

Läkaren placerar två - tre ingångsrör i ett blodkärl i ljumsken och därefter förs tunna katetrar upp till hjärtats högra förmak. För att placera katetrarna korrekt i hjärtat används röntgen.

För att fastställa vilken sorts rytmrubbning det handlar om försöker läkaren starta den med hjälp av katetrarna och ibland med läkemedel. Det är smärtfritt men kan upplevas obehagligt att hjärtat slår hårt, oregelbundet eller fort.
Om hjärtklappningen startar kommer du troligtvis att känna igen dina symtom.
Det finns full beredskap för att bryta hjärtrusningen, både med hjälp av katetrar, läkemedel eller elkonvertering. För den senare behövs en kort sövning.

När orsaken till rytmrubbningarna är kartlagd beslutar läkaren vilken behandlingsmetod som är möjlig. Behandlingen sker oftast direkt i anslutning till undersökningen, men i vissa fall erbjuds en ny tid för enbart behandling då det kan krävas fler förberedande undersökningar.

I enstaka fall går det inte att framkalla rytmrubbningen eller finna orsaken till denna, då är inte behandling möjlig och undersökningen avslutas.

Ablationsbehandling

Rytmrubbningar behandlas med värmeenergi eller kyla direkt mot det område där rubbningen utgår ifrån (exempelvis en extra ledningsbana). Det gör så att förutsättningen för hjärtklappningarna värms/fryses bort. Vilken metod som är aktuell beror på var i hjärtat rubbningen startar, ligger startfokus nära eller i AV-noden används vanligen frysbehandling, i andra fall värmebehandling. Läkaren ger tydlig information om behandlingsmetod innan ablationen startar.

Under ablationsbehandling med värmeenergi är det är vanligt att känna tryck eller smärta i bröstet under de 60 sekunder som behandlingspunkterna appliceras i hjärtat. Det är en normal reaktion och inte farligt. Sjuksköterska ger smärtstillande läkemedel precis innan behandlingen börjar. Det är ett effektivt läkemedel och ges med täta intervall.

Frysbehandling sker i omgångar om 4 – 5 minuter och orsakar inget obehag eller smärta.

På grund av känsligheten hos katetrarna i hjärtat är det viktigt att du ligger så still som möjligt och undviker djupa andetag, då detta gör att katetrarna kan ändra position.

Efter behandlingen är det väntetid i 20 – 30 minuter innan läkaren avlägsnar katetrarna, detta för att säkerhetsställa att behandlingen lyckats. Behandlingstiden varierar, men beräknas oftast mellan 2 – 4 timmar.

När behandlingen är klar tas katetrar och rör ut ur ljumsken, ett tryckförband placeras över instickstället samt en tung sandsäck läggs ovanpå.

Eftervård på sjukhuset

Efter ablationen transporteras du till en vårdavdelning. Direkt efter ablationen gäller strikt ryggläge i 1 - 2 timmar för att undvika blödning från ljumsken. Efter halva tiden höjs huvudändan på sängen och du kan dricka och äta. När 2 timmar har passerat får du kliva upp. Tryckförbandet sitter kvar till dess att du varit uppe och gått på avdelningen, och byts därefter ut mot ett plåster. Under ablationen ges extra blodförtunnande läkemedel, och därför är det av största vikt att du följer personalens anvisningar för att inte riskera en stor blödning. Vanligtvis går du hem samma dag som behandlingen är gjord.

Restriktioner efter ablation

  • Undvik att lyfta tungt (max 5 kg) i en vecka efter ablationen, för att minska risken för stor blödning i ljumsken.

Oftast planeras inget återbesök utan du får söka igen vid behov. I enstaka fall kan det dock vara motiverat med återbesök, information om detta ges i så fall vid utskrivning.

Lyckandefrekvens

Lyckandefrekvens vid ablation av hjärtrytmrubbning är 95%. Hos ca 5% av patienterna återkommer besvären, då oftast inom de närmaste sex månaderna. Behandlingen kan då behöva upprepas.

Risker och komplikationer

Den vanligaste komplikationen efter ablation är blödning och ömhet runt insticksstället i ljumsken. Några dagar efter undersökningen kan ett blåmärke bli synligt på låret vilket efter en tid sjunker längre ned på benet. Detta är helt normalt. Du behöver endast höra av dig till sjukhuset om det svullnar över instickstället, då detta kan tyda på blödning eller infektion.

Under ablationen kan i ytterst sällsynta fall en kateter tränga igenom hjärtväggen och det uppstår då en blödning ut i hjärtsäcken. Tillståndet åtgärdas omedelbart genom att placera ett smalt dräneringsrör i hjärtsäcken och man stannar kvar på sjukhuset för observation i några dagar.

Det finns en minimal risk för blodproppsbildning på grund av katetrarna i hjärtat, därför får patienten blodförtunnade läkemedel (Heparin) kontinuerligt under behandlingen.

Om en rytmrubbning behandlas med värmeenergi i närheten av hjärtats retledningssystem och AV-noden finns en liten risk för permanent skada, vilken leder till att patienten behöver en pacemaker. Komplikationen förekommer i mindre än 1% vid värmeenergibehandling. Det föreligger ingen som helst risk vid frysbehandling. Därför används alltid frysteknik vid ablationsbehandling nära AV-noden.

Vid inskrivningssamtalet har du möjlighet att ställa frågor och diskutera risker och komplikationer med läkaren.

Röntgenstrålning under ingrepp

Under ablationsbehandlingen används strålning för att ta bilder av kroppens inre. Det finns en mycket liten risk för cellskador vid undersökningar med strålning.

Mer information om röntgenstrålning på 1177s webbplats

Kontakt och telefonnummer

Tidboken Elfys

Telefonnummer: 08 – 123 599 51
Hör av dig hit vid frågor inför din ablation.
Tala in ett meddelande på telefonsvararen.

Arytmienheten

Telefonnummer: 08 - 123 574 46
Måndag – torsdag kl.08.00 – 13.00 och fredag kl.08.00-10.00
Hör av dig hit vid frågor efter din ablation.

Avd 90

Telefonnummer: 08 – 123 554 90
Hör av dig hit vi akuta frågor eller komplikationer kväll och helg inom en vecka efter utskrivning.

1177

På vårdguiden 1177 kan du får sjukvårdsrådgivning och vägledning till lämplig vårdmottagning. Hit kan du ringa dygnet runt.
Telefonnummer: 1177
Hemsida: www.1177.se

Register och statistik

Resultat och tekniska data från ablationen registreras i ett nationellt ablationsregistret. 1–2 månader efter ingreppet granskas din journal för eventuella komplikationer.

  • Senast granskad: 11 februari 2025