Hjärtkateterisering patientinformation
En hjärtkateterisering visar ditt hjärtas funktion genom mätningar av tryck och flöden i hjärtat.
En tunn plastslang (kateter) förs in till hjärtat via ett blodkärl på halsen eller i ljumsken. När undersökningen är klar tas katetern bort och du får ett förband över insticksstället. Undersökningen tar 1-1,5 timme.
Undersökningen görs för att utreda och diagnostisera
- Hjärtsvikt
- Medfödd hjärtsjukdom
- Hjärtklaffsjukdom
- Hjärtmuskelsjukdom
- Ökat tryck i lungcirkulationen
Inskrivningsdagen
Du skrivs in dagen före undersökningen sedan kan du åka hem. Duscha och tvätta dig med tvål kvällen före (hemma).
Undersökningsdagen
Kom till avdelningen kl. 07:00.
Ansvarig läkare kommer att förklara ingreppet för dig och du får möjlighet att ställa frågor.
Tala alltid om för läkaren:
- om du är känslig för eller är allergisk mot något läkemedel
- om du är gravid eller misstänker att du kan vara gravid
- vilka mediciner du tar
- om du har en blodsjukdom eller om du tar något blodförtunnande läkemedel
- om du har en pacemaker, implanterbar defibrillator (ICD) eller konstgjord hjärtklaff
Förberedelser
Du får du äta en lätt frukost. Smycken och klocka ska tas av före undersökningen men hörselapparat och glasögon får du ha om du behöver. Du kommer att bli ombedd kissa före ingreppet.
Du får sedan en intravenös infart (en tunn plastslang) i armen, genom vilken mediciner kan ges.
Under undersökningen
Undersökningen utförs på en operationssal. Du kan få avslappnande läkemedel men du kommer inte att somna. Du får lokalbedövning och en liten plastslang (2 mm) förs in i venen i ljumsken, halsen eller i armen som katetern sedan förs upp igenom. Du kan känna ett visst tryck vid insticksstället.
Genom blodprov som tas genom katetern kan vi kan analysera blodets innehåll av syre. Ibland görs mätningarna i samband med fysiskt arbete och ibland ges läkemedel för att se hur hjärtats funktion och tryck förändras under undersökningen.
I särskilda fall kan det behöva tas ett vävnadsprov, en s.k. biopsi, från hjärtats vägg. Denna procedur känns inte men är förknippad med en liten risk för blödning. Därför görs ett ultraljud av hjärtat efter att man tagit en biopsi.
Eftervård
Personal kommer att trycka på insticksstället i ljumsken eller halsen ca 15 min. Därefter ligger du kvar i sängen ungefär en timme för att undvika blödning. Efter undersökningen kan du äta och dricka som vanligt.
Det är viktigt att hålla insticksstället rent och torrt de första dagarna. Det kan hända att du får råd att inte delta i några ansträngande aktiviteter beroende på var du blivit stucken.
Utskrivning
Utskrivning sker under eftermiddagen samma dag. De värden som inhämtats analyseras och undersökningssvaret får du i samband med utskrivning eller vid uppföljning. Tryckförbandet över instickstället skall sitta kvar i cirka fyra timmar. Duscha/bada går bra att göra efter två dagar.
Komplikationer
Risken för komplikationer är låg; under en procent. Efter ingreppet kan du få blåmärken och ont i ryggen. Kontakta oss om du känner av onormal hjärtrytm, infektion, lågt blodtryck.
Vid frågor efter hemgång ring till Hjärtsviktscentrum på 08-123 554 97
- Senast granskad: 17 januari 2025