Dysfagi - svårt att svälja
Svårigheter att tugga och svälja, dysfagi, är ett vanligt problem som kan ha många olika orsaker, till exempel stroke eller olika neurologiska sjukdomar.
På logopedmottagningen utreds och behandlas svårigheter att tugga och svälja, dysfagi. Det är ett ganska vanligt problem som kan ha många olika orsaker. Svårigheterna kan resultera i viktnedgång och öka risken för lunginflammation. Det är viktigt att söka vård för att ta reda på orsaken till svårigheterna och få rätt hjälp.
Denna sida handlar om den vård Logopedkliniken erbjuder vid sväljsvårigheter hos vuxna. Om ett barn har svårt med ätande och sväljning kan du läsa mer om det här: Ätsvårigheter hos barn
Utredning av dysfagi på Logopedkliniken
Logopeden gör en bedömning av tugg- och sväljförmågan genom undersökning av munhålan, munmotoriken och en liten provmåltid. För att få en bättre bild av sväljningen görs ofta sväljundersökningen med hjälp av ett endoskop, en tunn slang med kameraöga som förs in genom en näsborre och vidare till svalget så att man kan se strupen och bedöma dess funktion. Denna undersökning kallas FUS (funktionell undersökning av sväljningen). Utredning sker ofta tillsammans med klinikens foniatrer, specialistläkare inom bland annat sväljstörningar. Ibland behövs en röntgenfilmning av sväljningen, vilket utförs tillsammans med sjukhusets röntgenläkare.
Logopedens behandling har olika huvudinriktningar:
- Kompensera för svårigheterna genom att till exempel anpassa maten och hur man äter. En viktig del av behandlingen är information och rådgivning till den drabbade och närstående eller berörd vårdpersonal.
- Rehabilitera sväljfunktionen genom olika träningsprogram.
- I fall där rädsla för att svälja fel är det överhängande problemet kan logopeden ge stöd och behandling.
Allmänna råd till den som har svårt att svälja
- Sitt upp ordentligt när du ska äta och dricka. Huvudet ska inte vara bakåtlutat, det brukar snarare gå lättare att svälja om du böjer fram huvudet litet grand.
- Ät i ett lugnt tempo.
- Ta små tuggor och klunkar.
- Om du hostar när du dricker kan du pröva kolsyrad dryck. Kolsyran stimulerar sväljningen och kan vara mer lättsvald. Trögflytande drycker som till exempel nyponsoppa och filmjölk brukar också gå bättre att svälja.
- Lättuggad mat kan underlätta, exempelvis fisk, färs- och äggrätter. Tugga ordentligt eller mosa tuggan med gaffel. Ha gärna sås till maten.
- Är det svårt att svälja medicintabletter kan du prova att ta dem med något trögflytande, exempelvis äpplemos eller yoghurt. Dela stora tabletter om möjligt.
- Har du halsbränna och sura uppstötningar kan du pröva behandling mot det.
Här finns information om halsbränna och sura uppstötningar på 1177.
Sök hjälp hos oss
Om du får svårt att svälja ska du vända dig till din vårdcentral. För att komma till oss behöver du en remiss.
- Senast granskad: 11 februari 2025