Röststörningar
Om du, trots att du inte är förkyld, upplever att din röst inte håller för de krav som ställs på den eller inte fungerar eller låter som den normalt gör så kan du ha drabbats av en röststörning. Du kan känna dig ansträngd eller hes när du talar.
På Logopedkliniken finns tillgång till specialistlogoped inom röst och här arbetar erfarna logopeder med bedömning och behandling av röststörningar hos vuxna och barn. På kliniken samarbetar logopederna med foniatrer, d.v.s. öron-, näsa-, halsläkare, specialiserade på röststörningar. De undersöker stämbanden och utför vid behov kompletterande ingrepp så som injektioner eller kirurgi.
Vad beror röststörningar på?
- Funktionella röststörningar innebär att rösten inte fungerar som den brukar fastän stämbanden ser normala ut. Långvariga luftvägsinfektioner kan vara en orsak till problemet. En annan orsak kan vara röstöverbelastning, som att tala mycket, starkt eller länge utan mikrofon, att tala i bakgrundsbuller, i dålig akustik eller att sällan få vila rösten. Torr luft, avvikande kroppshållning, stress, spänningar och oro kan också bidra till problemet. Rösten kan bli pressad och hamna i ett högre läge än vad som är optimalt. Röstöverbelastning och press på stämbandsnivå kan på sikt leda till att strukturella stämbandsförändringar som till exempel knottror uppstår.
- Strukturella röststörningar innebär att det finns förändringar på stämbanden. Dessa kan vara medfödda eller förvärvade. Förutom röstbelastande faktorer så kan en del sjukdomar, virus och inflammationer leda till förändringar. Infektion, rökning, hög alkoholkonsumtion och/eller reflux kan bidra till inflammationer. När vi blir äldre kan stämbanden bli tunnare och drabbas av atrofi. De flesta stämbandsförändringar är godartade men det finns även de som är elakartade. Därför är det viktigt att undersöka stämbanden om rösten är avvikande och hes under mer än några veckor.
- Neurologiska röststörningar innebär att nervsignalerna som går till stämbanden är påverkade. Den vanligaste neurologiska röststörningen är stämbandsförlamning, som innebär att ett eller båda stämbanden är helt eller delvis förlamade. Då är nervsignalerna nedsatta eller så har de helt upphört.
Läs mer om förlamning av stämbanden på 1177.
Andra neurologiska röststörningar som kan drabba stämbanden är tremor eller kramper. Då finns det i stället en ökad nervaktivitet.
EILO (Exercise Induced Laryngeal Obstruction)
Ett annat tillstånd, som påverkar andningen, är när stämbanden eller strukturerna strax ovanför drar ihop sig vid högintensiv fysisk aktivitet. När detta händer vid inandning så blir passagen mellan dem trängre och därför blir det svårare att andas in luft. Detta tillstånd kallas för EILO (Exercise Induced Laryngeal Obstruction) och behandlas med avspännings- och andningsövningar av röstlogopederna på Logopedkliniken.
När ska man söka hjälp för röstbesvär?
Om du, trots att du inte är förkyld, besväras av något av följande symtom:
- Rösten känns trött, ansträngd, svag eller hes
- Rösten fungerar eller låter inte som den brukar
- Du undviker ibland att tala och väljer bort samtal eller arbetsuppgifter p.g.a. din röst
Remiss behövs för att söka hjälp hos oss
För att komma till oss behövs en remiss från öron-, näs-, och halsläkare eller annan vårdgivare. I remissen önskar vi information om stämbandens utseende och rörelseförmåga.
Bedömning och behandling av röststörningar
Logopeden kartlägger röstproblemen genom att spela in och analysera rösten och genom frågor om din hälsa och röstanvändning. Om röstterapi blir aktuellt så upprättas en behandlingsplan.
Målet med röstterapin är att du ska börja använda rösten på ett nytt sätt som ska fungera bättre och vara hållbart i längden. Röstterapin består dels av röstrådgivning, dels av övningar i andnings- och röstteknik och även av så kallade tillämpningsövningar som innebär att rösttekniken används medvetet i tal. Som stöd vid hemträning kan du få individuellt anpassade övningsprogram i appen Rösthjälpen. Om röststörningen är arbetsrelaterad kan röstergonomisk rådgivning och rekommendationer om anpassningar på arbetsplatsen ges.
Läs mer om arbetsrelaterade röststörningar och röstergonomi här: Belasta rösten rätt - Arbetsmiljöverket (av.se)
Om rösten av någon orsak är svag kan röstförstärkare förskrivas som ett hjälpmedel.
Du kan ladda ned appen Rösthjälpen här:
- Senast granskad: 11 februari 2025