Endoskopicentrum

Vi tar emot dig som ska genomgå en invärtes undersökning av kroppens organ.

Om mottagningen

Vi tar emot dig som ska genomgå en invärtes undersökning av kroppens organ. Endoskopi är en sammanfattande benämning på invärtes undersökningar.

Vid en endoskopiundersökning används en böjlig, styrbar slang försedd med videooptik. I samband med undersökningen kan prover tas för mikroskopisk undersökning och behandlingar utföras som annars skulle krävt operation.

Vissa dagar i veckan har vi möjlighet att erbjuda tid till dig som måste sövas i samband med undersökningen.

Telefontid

Måndag till fredag 07:30-11:00 övrig tid telefonsvarare.

Vi som arbetar här

Våra endoskopister som utför undersökningarna är antingen kirurger, gastroenterologer eller specialistutbildade sjuksköterskor. 

Förberedelse inför besöket

Vanligen behöver du förbereda dig hemma innan undersökningen, läs instruktionerna noga och ring oss om du undrar något eller känner dig orolig. Läs också mer längre ner på den här sidan.

ERCP, Endoskopisk Retrograd Cholangio-Pankreatografi

ERCP är ett sätt att undersöka de gångar som går från levern, gallblåsan och bukspottskörteln till tolvfingertarmen. Många sjukdomar som drabbar gallvägarna och bukspottkörteln till exempel gallgångstenar, förträngningar i gall- eller bukspottkörtelgången kan diagnostiseras med ERCP och ofta behandlas samtidigt. 

Undersökningen

Undersökningen görs med ett böjligt endoskop som förs ner genom munnen, matstrupen och magsäcken till tolvfingertarmen. I tolvfingertarmen mynnar gallvägarna och bukspottkörtelgången. Efter att ha sprutat kontrastmedel genom öppningen kan man med en röntgenundersökning kartlägga gall- och bukspottkörtelgången. Om det behövs kan man även ta vävnadsprover från gångarna. Om röntgenbilden visar stopp i gall- eller bukspottkörtelgången kan det åtgärdas under samma undersökning. Gallstenar kan tas bort med hjälp av en speciell korg eller ballong efter vidgning av öppningen (sfinkterotomi). Om det finns en förträngning i gall- eller bukspottkörtelgången kan man vidga denna och lägga in ett litet plaströr (stent) eller metallstent genom förträngningen.

Alla patienter som genomgår ERCP är inlagda. Undersökningen tar upptill en timme och utförs i ett speciellt rum på endoskopicentrum med genomlysning. Du måste vara fastande i minst sex timmar före undersökningen. Innan undersökningen får du lokalbedövningen i halsen. Innan och under ERCP undersökningen ger vi avslappnande och smärtlindrande läkemedel för att underlätta undersökningen. 

Efter undersökningen

Efter undersökningen kan man vara sömnig i några timmar av de avslappnande medicinerna, de flesta patienter får börja dricka efter några timmar. En läkare informerar dig om resultatet av undersökningen. 

Komplikationer och risker

ERCP är en relativt säker undersökning men komplikationer förekommer i 5-10 % av fallen. Det är viktigt att man som patient talar om ifall man tidigare har reagerat allergiskt mot kontrastmedel. Stråldosen man utsätts för vid undersökningen är liten. Bukspottskörtelinflammation på grund av kontrastmedel som sprutas in i gall- och bukspottkörtelgången är den vanligaste komplikationen. I de flesta fall går inflammationen över utan någon speciell behandling annat än fasta och dropp. Allvarliga komplikationer är sällsynta (mindre än 1 %). 

Om du har frågor om undersökningen eller möjliga alternativa undersökningar tveka inte att fråga din läkare.

För att komma till endoskopicentrum krävs en remiss från till exempel din husläkare.

Inför ditt besök

Av kallelsen framgår om du behöver ta några prover eller på annat sätt förbereda dig inför ditt besök hos oss. Det kan till exempel handla om fasta eller laxering inför din undersökning. Om du ska laxera skickar vi med ett recept och information hur du ska gå till väga.

Kontakta oss om du tar blodförtunnande medicin

Om du är ordinerad blodförtunnande medicin vill vi att du kontaktar oss eftersom warandosen ofta måste justeras inför en undersökning.

Om du ska sövas

Om du ska sövas vid undersökningen behöver en hälsodeklaration fyllas i. Detta gör du via webben med ett inlogg som du får via kallelsen. Har du inte möjlighet att göra detta i hemmet så kontakta oss. Utifrån denna deklaration kan en narkosläkare göra en bedömning inför din undersökning. Saknas hälsodeklaration kan din undersökning bli uppskjuten.

Bilkörning

Om du i samband med din undersökning får avslappnande eller smärtstillande medel eller blir sövd, får du inte köra bil förrän nästa dag.

Kom i god tid

Du anmäler dig och betalar i kassan som finns på Entrévägen 2, Målpunkt H plan 4. Det är bra om du är ute i god tid, helst 15-30 minuter innan själva undersökningen ska börja.

Om du ska göra en koloskopi

Om du ska göra en koloskopi, får du byta om till skjorta, strumpor och ett par engångsbyxor. Dina egna kläder och värdesaker får du låsa in i ett skåp. Vi sätter en infart (plastslang) i armen för att du vid behov ska kunna få läkemedel i samband med din undersökning. Ta gärna med dig något att äta till efter undersökningen.

Om du ska göra en gastroskopi

Om du är bedövad i svalget efter en gastroskopi, bör du inte äta eller dricka förrän bedövningen släppt. Det brukar ta runt 30 minuter. Ibland behövs avslappnande medicin också vid gastroskopi och sigmoideoskopi.

Efter undersökningen får du vid behov ligga och vila en stund. Du får muntlig eller skriftlig information om undersökningsresultatet innan du går hem.

Då vi på endoskopicentrum har både planerade och akuta undersökningar, kan det ibland uppstå förseningar.

Recept

Om du blir du ordinerad något läkemedel efter undersökningen skriver vi ut ett elektroniskt recept till apoteket.

Provsvar

Svar på eventuella prover som är tagna i samband med undersökningen, får du av den läkare som remitterat dig till oss.

Återbesök för ny undersökning

Om du ska återkomma för en ny undersökning, sätts du på väntelista och får en kallelse per brev när det är dags.

  • Senast granskad: 8 november 2024