Efter födseln
Grattis till er nya familjemedlem - nu börjar resan som förälder! De första dagarna handlar om att du och barnet lär känna varandra och att ni får återhämta er i lugn och ro.
Hud mot hud gynnar både förälder och barn på många sätt
Barn behöver och kräver ofta mycket närhet. Forskning visar att både du som förälder och barnet gynnas på många sätt. Under den första tiden är det extra viktigt att barnet ofta ligger hud mot hud med mamman då det underlättar amningen och anknytningen. När mamman inte orkar, eller om det av andra orsaker inte är möjligt så går det självklart bra med partnern eller medföljande stödperson.
Fördelarna med hud mot hud är:
- Anknytning mellan föräldrar och barn underlättas
- Barnet får lättare att upprätthålla en normal och jämn kroppstemperatur
- Barnets omställning till livet utanför livmodern underlättas, till exempel andning och blodsockerreglering
- Barnet gråter mindre
- Om du vill amma, kommer amningen lättare igång
- Smärtlindrande effekt
- Hjärnans utveckling påverkas positivt
Vi uppmuntrar därför till att du har ditt barns nakna hud mot din nakna hud så mycket som möjligt under tiden ni är vakna.
Gör så här:
- Låt barnet ligga med sitt huvud åt ena sidan så att luftvägen är fri och ger en säker position för att andas.
- Barnet läggs högt upp på din bröstkorg – "bröstben mot bröstben" och så pass högt upp att du kan nå att pussa ditt barn på huvudet.
- Se till att barnet ligger med armar och ben mjukt inböjda nära kroppen med axlar och höfter lätt inböjda under kroppen. Barn vill ha händerna nära ansiktet och munnen. Fötterna ska ligga så att tårna pekar mot varandra. Hjälp barnet ifrån en utsträckt grodposition och in mot en fosterposition. OBS, grodposition rekommenderas i bärtub, bärsjal och bärsele.
- Håll dina händer som stöd över barnets rygg och under fötter och stuss.
- Sätt mössa och strumpor på barnet och lägg filt/täcke över barnet så att kroppen täcks.
- Så stor yta som möjligt av barnets hud ska har direktkontakt med din hud som då blir barnets värmekälla
- När någon av föräldrarna är vaken och har uppsikt över barnets andning kan barnet med fördel vårdas på detta sätt så stor del av dygnet som möjligt.
Du kan gärna prata och sjunga för barnet, eftersom sinnesfunktionerna är väl utvecklade med god hörsel, syn och smak. Nyfödda barn är närsynta och har bäst synskärpa på 20 - 30 cm avstånd. Barnet är en egen individ med speciella behov, en kompetent individ med sin egen personlighet redan vid födseln.
Födseln - en stor omställning för kroppen
Så fort barnet fötts börjar din kropp att anpassa sig till att inte längre vara gravid. Det är viktigt att du tänker på följande:
- Vila och försök att sova när barnet sover.
- Både du och ditt barn mår bra av varandras närhet. Håll barnet hud mot hud.
- Kom ihåg att äta och dricka!
- Gå upp ur sängen och rör dig för att få igång cirkulation och tarmar.
- För dig som fött med kejsarsnitt – håll gärna en kudde över såret som stöd när du hostar, nyser eller skrattar.
Mer om tiden efter förlossningen på 1177:
Vårdbehov
Om det finns ett fortsatt vårdbehov för er efter förlossningen rekommenderar vi att ni flyttar till någon av våra eftervårdsavdelningar, avdelning 16 eller avdelning 17.
I våra eftervårdsrum får du, ditt barn och din partner stanna i lugn och ro för att knyta an till ert barn.
På avdelning 16 kan du få vård både under graviditeten och efter att du har fött. Om du föder med ett planerat kejsarsnitt kommer du att vara på avdelning 17. Där kan du även vårdas efter en vaginal födsel.
Vår neonatalavdelning finns nära till hands om barnet/barnen behöver extra vård.
Amning
Vi strävar efter att stärka anknytning och stötta amning, då vi vet att 97% av blivande mammor har en önskan om att amma. Om du väljer ett annat sätt att ge ditt barn mat kommer vi att ge det stöd du behöver.
Hem i rätt tid
Första tiden efter födseln spenderar ni på förlossningen, antingen i det rummet du födde eller i vårt vilorum. Om det har varit en normal förlossning och du och barnet mår bra kan du gå hem efter sex timmar. Då görs kontroller på barnet och en barnläkarundersökning.
Återhämtning och amning fungerar oftast bäst i hemmiljö, därför uppmuntrar vi till hemgång.
Det är viktigt för oss att ni känner er trygga, även efter att ni åkt hem. BB Hemma innebär att ni får ökad tillgänglighet till onlinemöten med barnmorska under barnets första levnadsvecka.
Mötena bokas dels av barnmorskan innan ni går hem, dels kommer ni att kunna boka möte själva via appen Alltid Öppet.
Uppföljning och återbesök
När det är dags att lämna BB erbjuds ni ett uppföljande videobesök dagen efter ni kommit hem och ett fysiskt återbesök inom några dagar.
Vid besöket på BB-mottagningen kontrolleras bland annat barnets vikt och utrymme finns att prata om hur de första dagarna varit och om hur ni mår. Till exempel hur det kändes att komma hem och hur det går med amning/matning. Ibland görs även hörseltest och PKU-prov i samband med detta besök. Ibland finns behov av flera återbesök inom första veckan.
En telefonlinje finns för dig efter hemgång och under barnets första levnadsvecka. Lämna ett meddelande på röstbrevlåda 08-123 575 58 så ringer vi tillbaka.
För dig som fött med kejsarsnitt
Det vanligaste är att vi syr såret på magen med ett material som försvinner av sig själv. På såret sitter sårtejp som kan sitta tills det ramlar av, men max 14 dagar. Förbandet tas bort efter en vecka eller tidigare om det blivit blött.
Kirurgtejp kan sättas över såret under de första sex månaderna efter kejsarsnittet för att såret ska läka så fint som möjligt.
Det går bra att duscha med vanlig tvål och vatten inom ett till två dygn efter operationen, men undvik att gnugga på såret. Så länge det inte uppstår en infektion är risken att såret spricker upp mycket liten.
Det är ovanligt att såret blir infekterat, men sök vård på gynakuten om du ser rodnad eller om såret skulle bli varigt. Kontakta vården om du känner ökad smärta eller får feber.
Efter operationen,1177.se
Så funkar BB Hemma
BB Hemma är en ny vårdform vid Danderyds sjukhus förlossning. BB Hemma erbjuder videomöten och hembesök av barnmorska för att skapa ytterligare trygghet för den nyblivna familjen.
Den nya vårdformen BB Hemma på Danderyds sjukhus ger familjer möjlighet till vård i hemmet.
– BB Hemma är ett unikt koncept som ger möjlighet att kunna vila ut och knyta an till barnet hemma – med barnmorskan endast ett knapptryck bort. Danderyds sjukhus är ett av de första sjukhusen i Region Stockholm som erbjuder den här typen av digitala besök och hembesök, säger Jenny Westholm vårdenhetschef på BB-mottagningen, Danderyds sjukhus.
Danderyds sjukhus har en av Sveriges största förlossningsavdelningar och erbjuder personcentrerad förlossningsvård med tillgång till högspecialiserad vård om behov skulle finnas. Nu kompletteras erbjudandet med en vårdform som individualiserar eftervården ännu mer.
Trygghet för nyförlösta
Alla nyblivna mammor erbjuds ett videosamtal dagen efter hemgång. Under detta videosamtal träffar mamman en barnmorska som stämmer av hur både mamman och barnet mår.
– Vi kommer överens om vilket ytterligare stöd som familjen behöver de närmaste dagarna vilket kan inkludera hembesök, fysiska besök på BB-mottagningen, videobesök eller telefonuppföljning. Målet är att föräldrarna ska känna sig trygga med att ha barnmorskan lättillgänglig även när de åkt hem från BB, säger Jenny Westholm.
Hembesök eller digitalt möte
Vid hembesök kommer en barnmorska hem till familjen och ser över mamman och barnets allmänna välmående och kontrollerar barnets vikt och gulsot, ger amningsstöd med mera.
BB Hemma online, som finns i appen Alltid öppet, erbjuder digitala möten för de som fött på Danderyds sjukhus. Under barnets första vecka finns möjlighet att boka flera videobesök och chatta med en barnmorska. Tanken är att det ska vara lika lätt att komma i kontakt med en barnmorska online, som om man hade varit kvar på BB.
BB-Hemma erbjuder (under de första sju dagarna):
- Videosamtal
- Hembesök (Om du bor max 30 min från Danderyds sjukhus.)
- Telefonuppföljning
- Rådgivning via Alltid öppet-appen