En del av Region Stockholm
Danderyds Sjukhus

Undersköterska blir skyddad yrkestitel

Den 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Förändringen innebär att det krävs ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln undersköterska.

Alla som har en utbildning med inriktning mot vård- och omsorg på gymnasiet/komvux eller motsvarande kompetens kan ansöka om skyddad titel. Undersköterskor som har en tillsvidareanställning med titeln undersköterska när de nya reglerna börjar gälla kan fortsätta att använda underskötersketiteln i 10 år.

Kompetensen hos undersköterskor är viktig för kvalitet och säkerhet i vård och omsorg. Med den skyddade yrkestiteln blir det tydligt vilken kompetens en person med titeln undersköterska har, vilket underlättar för arbetsgivare att leda och planera verksamheten samt bidrar till en trygghet för patienter och anhöriga.

– Det finns en klarhet i vad målet är – det ska gynna alla. Det kommer att bli mer patientsäkert i och med att medarbetarna vet vad som förväntas av en undersköterska samt att det finns en grundkompetens. Det mest positiva med beslutet är därför att det blir säkert, för hela teamet men framför allt mot patienterna. Om jag skulle ha en anhörig som vårdas, vill jag som undersköterska kunna tänka att de har samma utbildning som jag har och ska kunna utföra samma slags jobb som jag gör mot mina patienter, säger Kristin Blomqvist, undersköterska på vårdavdelning 73 stroke, Neurologkliniken på Danderyds sjukhus, som delar med sig av hur hon tänker kring förändringen.

Beslutet om skyddad yrkestitel kan bidra till att undersköterskornas stolhet höjs och att yrket blir mer attraktivt.

– Både undersköterskor som jag pratat med och kollegor med andra professioner ser beslutet som väldigt positivt. Jag tror att det kan bidra till att bli tagen mer seriöst i vissa arbetsmiljöer, då vårt arbete är a och o för alla patienter. Sen finns det undersköterskor som är extremt duktiga men som inte har den utbildningen, som är vårdare eller vårdbiträde och har utvecklats i yrket. Om det finns någon som kommer behöva komplettera hoppas jag att vi andra kollegor kan peppa och att vi jobbar på som vanligt! avslutar Kristin.

 Region Stockholms intranätssida finns information och vanliga frågor och svar.

Läs mer om hur du ansöker på: legitimation.socialstyrelsen.se

  • Senast granskad: 5 februari 2025