Lek i barnrummet som avdramatiserar
Till avdelning 80/84 på Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken kommer vuxna patienter som drabbats av en förvärvad hjärnskada, till exempel efter stroke, hjärtstopp eller trauma. Patienterna vårdas inneliggande och erbjuds intensiv högspecialiserad rehabilitering.
Slutenvårdsrehabiliteringen utgör första instansen i en längre rehabiliteringskedja, som efter utskrivning från sjukhuset fortsätter i öppenvårdsform. I rehabiliteringsteamet ingår förutom läkare och vårdpersonal även fysioterapeut, arbetsterapeut, psykolog, logoped och kurator. Patienternas närstående välkomnas till avdelningen i samband med planerade möten men även på besökstider under kvällar och helger. Många gånger har patienterna minderåriga barn.
– Vi träffar barn som är 0–18 år och de vill gärna hälsa på sin förälder. Vi har nu fått möjligheten att avsätta ett särskilt barnrum uppe på avdelningen som vi döpt till ”Lillhjärnan”. Vi har försökt tänka på att det ska fungera för såväl yngre som äldre barn och där finns leksaker, böcker, pyssel, spel, pussel och tv-spel. Föräldrar och barn kan umgås i leken eller så är föräldrarna bara med i rummet – allt utifrån deras förmåga och ork. Rummet är även tänkt att fungera som samtalsrum för planerade barnsamtal, med förhoppningen att miljön ska kännas inbjudande och att barnet känner sig bekvämt och välkommet, berättar Sara Hylander, kurator på Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken Stockholm, Danderyds sjukhus.
Lek i barnrummet som avdramatiserar
Leken och samtalen i rummet blir ett sätt att mötas med sitt barn under vårdtiden – som för patienter på avdelningen kan vara lång.
– Vi kuratorer utgör ofta en primärkontakt gentemot patienternas anhöriga. Vi erbjuder stödsamtal och barnsamtal till anhöriga. Men precis som i det övriga arbetet kring patienterna så arbetar vi i team och det kan vara så att barnen inkluderas i patientens rehabilitering genom att vara med vid ett träningstillfälle, exempelvis i rehabgymmet eller i vårt träningskök. Vi är också stolta över att ha barnombud på arbetsplatsen, där flera av teamets professioner finns representerade. Klinikens barnombud träffas regelbundet och har möjlighet att bevaka frågan om barn som närstående lite extra, berättar Sara vidare.
Forskning visar att information, råd och stöd i samband med svåra situationer i livet kan förebygga och stärka barns förmåga att möta svårigheter senare i livet.
– Vi hoppas att det nya barnrummet ska underlätta kontakten, ge barnfamiljer en anpassad och inbjudande miljö att umgås i – som ett led i att inkludera barnen och göra dem mer delaktiga. När vi träffar vuxna patienter med minderåriga barn försöker vi motivera och informera om vikten av att barn görs delaktiga utifrån ålder och behov. Det är viktigt att barnen får träffa sin förälder som vårdas inneliggande, att de får svar på sina frågor och att de känner sig välkomna när de kommer till oss, säger kuratorn Sara Hylander.