Säkrare och roligare med rotationstjänst
Jorge och Gustav är två av de sjuksköterskor som går på rotationstjänst mellan Danderyds sjukhus akutmottagning och avdelning 75, som är en intermediärvårdsavdelning för några av de mest sjuka patienterna.
Tidigt på morgonen ringer larmtelefonen på akuten. En man född 1928 är på väg i ambulans hemifrån.
– Akutrum 1 är ledigt. Vill ni bli mötta? Svaghet vänster. Ingen debuttid. Ingen afasi.
Sjuksköterskan som svarat i larmtelefonen upprepar informationen kort och tydligt så att både ambulanspersonalen och Jorge, som står bredvid, uppfattar. Han kontaktar därefter sjukhusets strokelarmkedja.
Jorge Duque Gonzalez är blivande specialistsjuksköterska inom akutsjukvård, anställd på IMA, intermediärvårdsavdelning 75. Han är en av de sjuksköterskor som går på rotationstjänst mellan akuten och IMA. På avdelningen vårdas patienter med sviktande organfunktion. Majoriteten av patienterna kommer direkt från akuten. Vårdtiden varierar från några timmar till några dagar.
– Det ger en fantastisk överblick och stärker kompetensen att jobba på båda enheterna, säger Jorge.
Kollegan Gustav Ryberg, specialistsjuksköterska inom akutvård och anställd på akuten fyller i:
– Man blir mer ödmjuk inför sina kollegors kompetens och det blir också mer patientsäkert med personal som får ta större del av vårdkedjan från in- till utskrivning.
På larmrummet inväntar Jorge patienten. Han går igenom den information han fått och briefar läkaren Sandra Wojt om vad som väntar. Minuten efter kommer patienten in. Medan läkaren gör den första undersökningen av patienten förbereder Jorge de prover som han tror att hon kommer att vilja ta. Med sin långa erfarenhet har han bra koll på vad nästa steg är.
Ökad förståelse mellan klinikerna
Syftet med rotationstjänst är att få ta större del av vårdkedjan och därmed vidareutvecklas i sin kompetens. En stor vinst med rotationstjänst är att man ökar förståelsen mellan klinikerna och förbättrar samarbetet.
– Man lyfter blicken och tar ett större helhetsansvar. Den här tjänsten innebär också mer varierade arbetsuppgifter vilket jag tror kan vara positivt ur ett arbetsmiljöperspektiv, säger Åsa Doverhall Hedberg, chefsjuksköterska på akuten.
Siham Fatrous Ekman, chefsjuksköterska på IMA håller med:
– Som sjuksköterska utvecklas man i sin roll, när man etablerar kontakter på fler enheter än ”sin egen” och man får också chans att dela med sig av sin kunskap.
Valde avdelning 75
I dag gör Jorge sitt sista pass på akuten för den här treveckorsperioden, nästkommande tre veckor ska han vara på ”sin” avdelning, 75. På akuten roterar han mellan de fyra akutsektionerna och har olika positioner från dag till dag, vilket ger en stor variation.
– Jag började som undersköterska på akuten och jobbade på akuten medan jag utbildade mig till sjuksköterska men redan under utbildningen visste jag att jag ville börja på 75:an för alla som var där var så kompetenta. Jag förstod att det var ett väldigt bra ställe för att lära sig mycket. Det är som en kombination av akutavdelning och vårdavdelning, berättar Jorge.
Uppe på IMA har Gustav tagit över ansvaret för mannen som kom med ambulans till akuten på morgonen. Han behövde inte specialövervakas, men är ändå så pass sjuk att han behöver ha en plats på IMA.
– Jag började som ambulanssjukvårdare och har alltid lockats av den mest akuta sjukvården men med tiden har jag sett hur viktigt det är och hur mycket det ger att få gå mer på djupet kring en patient och hens vårdförlopp. Så att få möjlighet att både jobba på akuten och på IMA 75 passar mig jättebra, säger Gustav, som har sin anställning på akuten.
Trygga med varandra
Gustav sitter vid övervakningsskärmarna på ”torget” – där visas info om de som är svårast sjuka och därför behöver konstant övervakning. Läkaren Andreas sticker in huvudet och meddelar att en kvinna med hjärtsvikt är på väg från den geriatriska enheten på sjukhusområdet. Ett team med läkare, sjuksköterskor och undersköterskor gör sig redo att ta emot henne, en säng görs klar för att behandlingen snabbt ska komma igång.
– Vi har en väl upparbetad rutin för att ta emot patienterna som kommer akut till oss, vi hjälps åt och är vana vid ett högt tempo, säger Gustav.
Kvinnan har fått akut andnöd och behöver noninvasiv ventilation. Gustav får hjälp av sjuksköterskekollegan Oscar Reis.
– Vi har en väldigt god stämning här, jag tror att det är extra viktigt när man arbetar under press och med svårt sjuka människor. Vi måste vara trygga med varandra, våga visa våra svagheter och ta hjälp av varandras styrkor, säger Gustav.
Redan efter en halvtimme är tillståndet stabilare för kvinnan som kom från geriatriken. Hon andas lättare och hennes dotter som har hunnit in till sjukhuset sitter bredvid.
Utvecklande och lärorikt
Under eftermiddagen ska en patient som varit på IVA under natten skrivas ut men just nu finns inga platser på de geriatriska enheterna i länet. Det är många kuggar som ska klaffa för att flödet på ett akutsjukhus ska flyta smidigt.
Jorge har blivit avlöst på sitt akutpass och på väg mot omklädningsrummet berättar han mer om sina tankar kring rotationstjänsten.
– Man övar upp sin förmåga att arbeta med odiagnostiserade patienter på akuten och på IMA får man gå in på djupet och får en bra bild av vad en instabil patient egentligen är. Man utvecklas och lär sig enormt mycket och det skapar en ökad förståelse för hur verksamheterna jobbar, vilka behov man har och hur allt funkar.
Vid fyratiden är dagpasset slut och kvällen tar över. Gustav tror att kvinnan från geriatriken får lämna IMA redan ikväll.
– På akuten har jag hand om många patienter som jag bedömer och initierar akut behandling och vård till. På IMA har jag hand om få patienter som är i stort behov av avancerad vård. Det är väldigt lärorikt och för mig är det väldigt mycket värt, avslutar han.