Terminologi för konsistenser ökar patientsäkerheten
För patienter med sväljningssvårigheter är det viktigt att alla vårdens medarbetare har samma begrepp för konsistens på mat och dryck. Konsistensanpassningar används ibland för de personer som av olika anledningar har svårt att inta mat och dryck. Men vad betyder egentligen lättuggat eller trögflytande? Var går gränsen för när en konsistens övergår i en annan?
Under 2022 startar ett sjukhusövergripande projekt för att vi ska börja använda en standardiserad konsistensterminologi kallad IDDSI. Projektet är ett samarbete mellan logopeder och dietister från Logopedkliniken, Hjärnskaderehabiliteringen och Dietistenheten.
IDDSI – ett internationellt initiativ
International Dysphagia Diet Standardisation Initiative, IDDSI, är ett internationellt initiativ som på ett vetenskapligt sätt har tagit fram en terminologi med tydliga definitioner av konsistenser. Enligt denna metod kan alla konsistenser enkelt och objektivt mätas, vilket innebär en rad fördelar för både patient och personal.
– Genom att ha en gemensam terminologi och testningsmetoder vet vi att patienten får det den klarar att äta och ökar därmed patientsäkerheten. För patienten minskas risken för aspirationspneumoni, nedsatt näringsintag, sänkt livskvalitet och akut luftvägsstopp, som i värsta fall kan leda till död. För vårdens medarbetare minskar risken för otydligheter och förvirring, säger Rosanna Cunningham, legitimerad logoped och projektledare för IDDSI implementering på Danderyds sjukhus.
Riskgrupper för sväljsvårigheter
Sväljsvårigheter kan drabba patienter med nedsatt allmäntillstånd, stroke, Covid-19, neurologiska sjukdomar, patienter med längre intubationstid än 48 timmar, trakeostomerade patienter, vissa medfödda funktionsvariationer, KOL, hög ålder, mun- och halscancer och vid traumatiska hjärnskador, men det finns många andra patientgrupper som också kan drabbas.
– Det är viktigt att vi inom vården uppmärksammar detta mer, för sväljningssvårigheter som inte behandlas kan leda till många komplikationer, längre vårdtider och innebär ett ökat lidande för patienten. Alla tjänar på att hålla koll på sväljsvårigheter, säger Rosanna.
international Dysphagia Diet Standardisation Initiative, iddsi.org