Ansiktet utåt
Många medarbetare och ännu fler patienter passerar informationsdisken i centralhallen på Danderyds sjukhus varje dag. Men få tänker på allt som utförs där. Följ med in bakom glaset.
Klockan 06.50 kommer Achan Rudberg till jobbet och öppnar den nyrenoverade informationsdisken i centralhallen. Achan har jobbat här i ett år och gillar sin roll som ”spindeln i nätet”.
– Mycket av det vi gör handlar om att kontakten med sjukhuset ska bli så bra som möjligt. Vi lämnar aldrig någon utan att ha gjort vårt bästa för att hjälpa till, och önskar alla välkomna. Alla som kontaktar oss kallar vi kunder.
Kollegan Lena Kihlberg ansluter och tar plats i luckan bredvid. En medarbetare kommer förbi för att låna en bultsax – hon har glömt nyckeln till sitt skåp.
– Självklart!, säger Achan, och plockar fram den stora bultsaxen ur ett skåp.
– Det händer nästan varje dag, säger hon och skrattar. DS-shoppen säljer nya lås för de som behöver.
Detektivarbete behövs ibland
Fler patienter kommer och ibland bildas en kö.
– Jag har tid klockan åtta, men jag vet inte var, säger en kvinna.
Lena börjar detektivarbetet med sökning i Qlickview – ett av sjukhusets it-system. Efter en stund kommer de fram till vart kunden ska.
– Vi får anpassad information från Take Care (sjukhusets journalsystem), men vi skulle behöva ännu mer info. Om vi fick information om vart patienten ska, vem hen ska träffa och göra, så skulle det vara lättare att hjälpa dem. Många har glömt kallelsen och då kan vi bara utgå från deras personnummer när vi ska försöka hjälpa dem att hitta rätt, förklarar Lena.
En man kommer förbi och undrar om det finns fler bankomater, då den vid apoteket inte funkar. Tyvärr inte, är svaret, men Achan ringer direkt och felanmäler den.
– Vi är lite vaktmästare också. Folk säger till oss om rulltrappor stannat eller om toaletterna är ofräscha, då ringer vi vidare för att få det åtgärdat.
Patientsäkerheten kommer alltid först
Personalen i informationsdisken är varken sjuksköterskor eller barnmorskor, men de har lärt sig att se när en människa är i stort behov av hjälp.
– Vi har haft en del mammor som fött barn bara några minuter efter att de stått här med krystvärkar, och det händer att människor faller ihop på golvet. Då är vi snabba med att larma eller skjutsa till akuten, säger kollegan Åsa Bäcksin, som mest arbetar på Servicecenter, men har erfarenhet från informationsdisken.
Patientsäkerheten kommer alltid först och om någon är ensam, men behöver följa med en patient, så stänger informationsdisken tillfälligt. Men oftast är de två som jobbar – och det behövs.
Vägbeskrivningar och rullstolsjakt
Kunderna fortsätter komma. Vissa behöver vägbeskrivning, och vissa vet inte alls vart de ska. Vikten av rätt information på kallelserna blir väldigt tydlig.
– En del enheter ligger någon annanstans än på sjukhusområdet, men eftersom det står Danderyds sjukhus på kallelsen finns det de som kommer hit ändå, säger Achan.
När kollegan Justina Lakin anländer tar hon sig an det dagliga uppdraget ”rullstolsjakt”. De stolar som tillhör informationsdisken är ofta på vift, och trots att de registrerar vem som lånar så kan det vara svårt att hitta stolarna efter utlåning.
En ung kille kommer till disken och frågar efter akuten. När han har svårt att förstå en enkel vägbeskrivning inser Lena att han behöver hjälp, och erbjuder sig att följa med. Han tackar och berättar att han fått en allergisk reaktion och är rejält omtöcknad. De går tillsammans ner till akuten.
– Det är fantastiskt med alla möten med kunderna. Ibland behöver vi vara snabba och ibland behöver vi dela med oss av lugn och empati, säger Achan.
En kvinna som har bokat möte med en medarbetare på sjukhuset är osäker på var hon ska och Achan gör sitt bästa för att hjälpa henne. Efter en stunds letande hittar de rätt och kvinnan får en vägbeskrivning.
– Nu har vi ett webbformulär på intranätet där alla medarbetare kan anmäla händelser och besök till oss i förväg, då kan vi hjälpa gästerna mycket snabbare, säger Achan.
Service i stort och smått
Eftermiddagen rullar på och Achan, Lena och Justina fortsätter att hjälpa kunder. De ringer färdtjänst, tar emot hittegods, går ut med en kopp kaffe till en som väntat länge på färdtjänst och ringer vakten när en person stojar i centralhallen.
– Vi servar hela sjukhuset på ett eller annat sätt och försöker alltid vara positiva och hjälpsamma, avslutar Achan.
Informationsdisken i centralhallen har öppet
måndag – fredag 07.00–19.00
lördag och söndag 10.00–16.00