Appen nytt verktyg för röstträning
Logopedkliniken på Danderyds sjukhus har tillsammans med DS Innovation tagit fram appen Rösthjälpen – ett stöd för patienter med röstbesvär.
Möjligheten att få sina övningar i mobilen gör röstövningarna mer lättillgängliga för patienten och snabbar på processen att ändra ett ogynnsamt röstbeteende.
– Logopeden kan efter varje terapitillfälle skapa ett individuellt anpassat övningsprogram. Jag har spelat in ett fyrtiotal olika, ganska korta övningar som logopeden kan kombinera på det sätt hen tycker blir bäst för sin patient, säger Karin Huss, logoped och specialist inom röstergonomi och röstterapi på Logopedkliniken samt projektledare för Rösthjälpen.
Patienterna kommer sedan åt sitt individuella övningsprogram med en kod i appen.
Övningar för alla röster
Appens viktigaste målgrupp på kliniken är patienter med olika slags röststörningar. Men i appen finns också en öppen del för alla som kan känna sig trötta eller ansträngda i rösten ibland och som vill ha hjälp.
– Det finns många med röstkrävande yrken, såsom lärare, barnskötare eller kundservicepersonal, som inte är patienter hos oss, men som kan få hjälp genom appen. Det finns till exempel röstergonomiska råd och ljudfiler med avspännings-, andnings- och röstövningar, säger Karin.
Efterfrågan på röstträning digitalt
– Vi träffar patienter med olika slags röststörningar som går hos oss i regelbunden röstterapi som syftar till rösten ska fungera på ett långsiktigt, hållbart sätt. För att ändra och generalisera ett nytt röstbeteende behöver patienterna utföra övningar på egen hand mellan terapitillfällena. Röstövningar kan vara enklare och mer effektiva att utföra om patienten får lyssna på en logoped som guidar och förebildar. Alternativet är att patienterna ska träna från minnet eller från skriftliga instruktioner och det är inte alltid så lätt om man är van att till exempel ”pressa” eller ”knarra” med sin röst. Innan vi utvecklade appen så gjorde jag enkätundersökningar bland andra logopeder och bland patienter och det visade att det fanns en efterfrågan på en röstträningsapp, berättar Karin.
Fördelar för alla
– Jag upplever att patienterna är nöjda och att vi kommer snabbare framåt i terapin vilket sannolikt leder till att patienten behöver komma hit vid färre tillfällen så jag tror att det finns en vinst både för patienten och för samhället. Det känns extra positivt att man kan ge och få vård med digitala hjälpmedel, och vi hoppas att användandet av appen ska kunna spridas till andra logopedmottagningar i landet, avslutar Karin.
Appen Rösthjälpen är finansierad av Region Stockholms innovationsfond och är öppen och gratis att ladda ner för alla.