Artificiell intelligens tolkar ortopedens röntgenbilder
Jakub Olczak, läkarstudent på Ortopedkliniken, forskar på om deep learning, en slags artificiell intelligens (AI), kan tolka röntgenbilder från ortopeditrauma som t.ex. benbrott.
Deep learning innebär att man använder algoritmer för att nå ett resultat som ska lika hur en människa tänker. När man matar in en stor mängd data (i detta fall röntgenbilder) i ett dataprogram kan programmet sedan producera ett resultat.
– Artificiell intelligens har visat sig vara otroligt användbar för bildklassificering. I denna studie ville vi se hur väl standardnätverk designade för bilder från internet presterar på ortopediska röntgenbilder, berättar Jakub Olczak, som genomfört studien.
Vilken metod använde ni?
– Utifrån 256 000 röntgenbilder identifierades generell fraktur, kroppsdel, kroppssida och bildprojektion. De fem bildnätverk vi testade kunde i 90 % av fallen identifiera kroppsdel och projektion och i 95 % avgöra korrekt om det fanns en fraktur.
Hur kan metoden användas i praktiken?
– På sikt kan informationen användas för att göra prognoser. Det händer att vi måste avvakta och upprepa röntgen för att t.ex. få svar på om operation behövs, men med hjälp av detta system kanske man kan slippa väntan. Genom analyseringen kan vi direkt få svar och därmed spara tid, pengar och lidande – och även förbättra arbetsmiljön genom möjligheten att planera arbetet mer.
Vad är det som gör AI bättre än människor när det kommer till att tolka röntgenbilder?
– AI är inte bättre generellt, och kan inte ersätta personalen, men det är ett bra verktyg. AI kan se allt som en människa ser, plus tusentals andra aspekter – den kan mäta vinklar och specifika förhållanden. Datorn blir inte trött, den finns alltid tillgänglig och kan analysera snabbare. Datorn kan hitta de vanliga och "enkla" frakturerna och radiologen kan då ägna sig åt de mer ovanliga och komplicerade fallen.
Hur kommer man på att forska på detta?
– Min handledare Max Gordon har forskat på liknande områden under flera år. När jag sökte ett forskningsområde inom läkarprofessionen som kunde kombineras med min examen i matematik hittade jag detta, som passar mig perfekt.
Artificiell intelligens känns som science fiction – men vad händer med detta i vår verkliga framtid?
– Jag tror att det kommer bli vanligare inom alla områden och hoppas på att det kommer att spridas. Jag tänker mig att systemet kan ge en första preliminär diagnos på akuten, under obekväm arbetstid och på platser där radiologer är bristvara eller saknas helt – som på mindre orter eller kanske i samband med naturkatastrofer.
Jakubs handledare, överläkare Max Gordon, säger om forskningen kring AI "Det är som en bebis som varje dag lär sig något nytt".