Malin Marcko i poddstudion

Det är inte naturligt att blöda mycket

Det kan vara myom. Ofarliga muskelknutor som finns hos var tredje fertil kvinna. För ca 1 av 10 växer myomet, eller sitter så illa till att kvinnan får problem i form av stora mensblödningar förenat med smärta. Något som går och bör behandlas!

Malin Marcko fick plötsligt kraftiga blödningar en sommardag när hon var på fest – i vita kläder. Hon hade fyllt 40 år och inte blött någonting alls under många år, men när hon var ung hade hon haft rikliga menstruationer.

Hon blev både förvånad och rädd, och kontaktade sin gynekolog. Ändå skulle det ta över ett år innan hon fick rätt diagnos. Innan dess var hon helt inställd på att operera bort hela livmodern.

– Snälla ni, ta bort min livmoder. Jag orkar inte längre, sa Malin till sin dåvarande gynekolog när hon hade blött stora mängder varje dag och vid ett tillfälle låst in sig på toaletten på jobbet eftersom hon blött ner hela sina byxor och inte vågade visa sig. Men så långt behövde det inte gå. Malin fick träffa gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner som ganska snabbt konstaterade att det var ett myom, lite större än en pingisboll, som var problemet. Idag, efter drygt ett halvår med läkemedelsbehandling, blöder Malin inte längre.

– Det är viktigt att kvinnan blir delaktig i val av behandling, säger Helena Kopp Kallner i podden. Vi som läkare måste avsätta tid för att förklara diagnosen och vilka olika behandlingsalternativ som finns.

Studie där myomet bränns bort

På Danderyds sjukhus bedrivs just nu en studie där man med hjälp av en tunn nål, bränner bort och ”dödar” myomet direkt.

– Vi mikrovågsbehandlar myomet och bränner bort det med hjälp av en tunn nål, förklarar Helena som är ansvarig för studien.

Kvinnor som är lämpliga för studien lottas till att antingen få ”mikrovågsbehandling” eller embolisering som är en metod där man fryser blodtillförseln till myomet så att den inte får näring och kan växa.

Både vid ablation (som är det medicinska namnet på mikrovågsbehandling) och vid embolisering är kvinnan sövd under ingreppet. Vanligtvis kan hon gå hem samma eller nästa dag. Den som har myom och är intresserad av att delta i studien kan kontakta Kvinnoklinikens forskning.

– Det finns hjälp att få, är patienten Malin Marckos avslutande hälsning till alla kvinnor som lyssnar på podden och känner igen sig i symtomen.

Fakta om myom

En tredjedel av alla fertila kvinnor över 30 år har myom - oftast helt ofarliga muskelknutor som sitter inuti eller på livmodern. Men när myomen växer kan det skapa problem med smärta och kraftiga, långvariga blödningar. Ibland kan det kännas som en tyngd i underlivet och kvinnan kan få ont vid samlag. Andra symtom på stora myom är förstoppning, ont i ryggen och att kvinnan ofta är kissnödig. Myom kan också göra det svårare att bli gravid, och i sällsynta fall orsaka missfall.

#frejapodden

En kvinna som upplever något av de här symtomen bör söka vård: Antingen på sin vårdcentral, eller hos gynekolog. Det finns olika sätt att undersöka om patienten har myom som behöver behandlas. Till exempel vaginalt ultraljud.

Myom kan behandlas på flera olika sätt. Förstahandsval är med hormoner eller läkemedel. Ibland genom operation, sk minimalinvasiv kirurgi, som är så skonsam att kvinnan ofta kan gå hem samma dag. I vissa svåra fall måste kvinnan operera bort hela sin livmoder, så kallad hysterektomi.

  • Drygt var tionde kvinna har problem med myom.
  • Kvinnor med myom kan blöda upp till en liter (normalt är 42 ml) under en mensperiod. Vissa kvinnor blöder i princip varje dag, och får järnbrist som, i värsta fall, kan leda till depression.
  • Den vanligaste orsaken till järnbrist bland kvinnor är rikliga mensblödningar. Ungefär 1 av 10 kvinnor har järnbrist.
  • Undersökningen – vaginalt ultraljud - tar ca 3 minuter och myom upptäcks vanligtvis lätt.
  • Myom som ger symtom är vanligtvis mellan 3-7 centimeter. Sitter de inuti livmodern kan de ge symtom när de är väldigt små.
  • Myom kan bli upp till 30 centimeter - ”stor som en fotboll ungefär”. Men det är sällsynt.
  • Myom är beroende av hormoner som östrogen och progesteron (gulkroppshormon) och finns därför bara hos fertila kvinnor.
  • Myom kan försvåra en graviditet och kan även vara en orsak till missfall. Detta är dock inte vanligt.

Publicerat 2017-05-29

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb