Anslag på 17 miljoner till Charlotte Thålin och COMMUNITY-studien – nässpray ska stoppa virusinfektioner
Det mest effektiva sättet att minska konsekvenser av luftvägsinfektioner och virusspridning är att stoppa viruset där det infekterar, det vill säga i luftvägens slemhinna. Nytt forskningsanslag på 17 miljoner kr från Europeiska forskningsrådet (ERC) bidrar till utvecklingen av antikroppar för skydd mot luftvägsvirus.
Nuvarande vaccin genererar inget effektivt immunsvar i luftvägarna och antikroppsforskning har främst fokuserat på antikroppar i blodet, särskilt de av IgG-typ. Detta har lämnat ett kunskapsgap kring förståelsen av det mucosala immunsvaret och den centrala IgA-antikroppen. Kunskapsbristen hämmar utvecklingen av vaccin och antikroppsbaserade läkemedel eftersom det i dagsläget saknas befintliga modeller att efterlikna.
Snart 60 000 insamlade prover
– Projektet kommer att utgå från vår världsunika biobank med blod och nässekret som samlats in från mer än 2 000 medarbetare inom ramen för COMMUNITY-studien här på Danderyds sjukhus. Vi närmar oss snart 60 000 prover i våra frysar. Vi ska använda oss av de senaste metoderna inom masspektrometri och antikroppsproduktion för att koppla vår detaljerade kartläggning av humana IgA i luftvägarna till skydd mot infektion. Vårt övergripande syfte är att ta fram syntetiska IgA antikroppar som kan tillföras slemhinnan i luftvägarna via en nässpray. Forskningen syftar till att skydda utsatta patientgrupper nu men också för att motverka nya pandemier, säger Charlotte Thålin, forskningsledare för COMMUNITY-studien på Danderyds sjukhus och docent på Karolinska Institutet och kliniska vetenskaper Danderyds sjukhus.
Sex KI-forskare får ERC Starting Grants