Varför ska gravida kvinnor gå på mödravårdskontroller?
Uppdaterad 1 feb kl 13.40. Har du hört talas om vilda graviditeter? Det är idén om att välja bort mödravård och att föda utan barnmorska, vilket kan innebära fara för både barn och mamma. Sverige har en av världens lägsta barna- och mödradödlighet – mycket är tack vare kostnadsfri mödravård och en förlossningsvård som ligger i framkant.
För 100 år sedan fanns ingen organiserad mödravård eller förlossningsvård i Sverige. Det var svårt att anpassa vården till kvinnans eller det väntade barnets behov. Man visste inte hur långt gången graviditeten var, om det var mer än ett foster, om det levde eller inte. Man visste inte om moderkakan låg i vägen eller om livshotande tillstånd som stor blödning eller havandeskapskramper hos mamman skulle uppstå, förrän katastrofen var där. Då dog ungefär var tionde barn och var hundrade mamma i samband med graviditet och förlossning. Det motsvarar ödet för barn och kvinnor i de fattigaste utvecklingsländerna idag.
Låg barnadödlighet
Sverige har sedan många år bland världens lägsta barna- och mödradödlighet, tack vare kostnadsfri och tillgänglig mödravård och förlossningsvård och vård för nyfödda sjuka barn. Ungefär 1 på 1000 nyfödda barn och 5 av 110 000 mammor dör per år. Samtidigt har vi också internationellt sett låg andel kejsarsnitt och andra interventioner.
– Förutsättningarna för en säker graviditet och förlossning är att kvinnans bakgrundshälsa är känd för den som ger vården och att graviditetslängden, antal foster, fostrets och moderkakans läge är kända. Många av de tillstånd och risker som kan komplicera en graviditet eller förlossning kan inte kännas av kvinnan själv, till exempel blodsmitta, diabetes, högt blodtryck, tillväxthämning eller för lite fostervatten. Därför rekommenderas kontroller på mödravården. Antal besök är i grunden få och undersökningarna är precis så många som de behöver vara, men anpassas efter behov, säger Sophia Brismar, förlossningsöverläkare på Danderyds sjukhus förlossning.