Kejsarsnitt
Foto: ROLF ANDERSSON

Planerat kejsarsnitt

Anledningen till ett planerat kejsarsnitt kan vara många, de flesta av medicinsk anledning. Ibland görs planerat kejsarsnitt av mer oklara medicinska anledningar då man anser att det är det bästa sättet att hjälpa mor och barn. 

Du kan prata med din barnmorska på barnmorskemottagningen om du har funderingar kring kejsarsnitt. Det finns också möjlighet att komma till vår specialistmödravård för att prata förlossningssätt. Om du vill komma till vår specialistmödravård skriver din barnmorska på barnmorskemottagningen, en remiss för det.

Bra att veta för dig som ska föda med kejsarsnitt

Det vanligaste är att vi syr såret på magen med ett material som försvinner av sig själv. På såret sitter sårtejp som kan sitta tills det ramlar av, men max 14 dagar. Förbandet tas bort efter en vecka eller tidigare om det blivit blött.

Kirurgtejp kan sättas över såret under de första sex månaderna efter kejsarsnittet för att såret ska läka så fint som möjligt.

Det går bra att duscha med vanlig tvål och vatten inom ett till två dygn efter operationen, men undvik att gnugga på såret. Så länge det inte uppstår en infektion är risken att såret spricker upp mycket liten.

Det är ovanligt att såret blir infekterat, men sök vård på gynakuten om du ser rodnad eller om såret skulle bli varigt. Kontakta vården om du känner ökad smärta eller får feber.

Mer om vad som händer efter operationen hos 1177.

Studie om aortakompression

Risken att förlora mycket blod (över 1 liter) är större vid kejsarsnitt (ca 15%) jämfört med vaginal förlossning (ca 7%).

Att trycka mot stora kroppspulsådern, så kallad aortakompression, används idag i akuta situationer när det redan pågår en stor blödning.

Du kan bli tillfrågad om att delta i Aortakompressionsstudien som undersöker om aortakompression som förebyggande åtgärd direkt efter att bebisen är ute, kan minska blodförlusten och även skadliga effekter av att förlora mycket blod, både för mamman och barnet.

Mer om studien om aortakompression hos SNAKS.

  • Senast granskad: 5 februari 2025