Inför operation
Nedan finner du information för dig som ska opereras på Danderyds sjukhus.
Om du känner dig sjuk, har feber och/eller luftvägssymtom vill vi att du kontaktar oss i förväg. Vi gör då en bedömning om operationen bör flyttas fram eller inte.
Hälsodeklaration
Kom ihåg att fylla i en hälsodeklaration innan du ska opereras. Lösenord för inloggning till webbformuläret finns i din kallelse. Du kan också logga in på 1177 och fylla i hälsodeklarationen där.
Förberedelser inför operation
Att göra hemma
I filmen går vi igenom förberedelserna du gör hemma, innan du kommer till sjukhuset. Det är viktigt att följa alla steg för att du ska kunna genomgå dagkirugisk eller inneliggande operation. Vi vill att du ska känna dig trygg och vara förberedd så att vi kan ge bästa möjliga vård.
Planerad operation
Till dig som ska opereras och åka hem samma dag
För dagoperation kommer du vanligtvis in på förmiddagen, opereras och går sedan hem samma dag. Vi visar hur operationsdagen kan se ut.
Till dig som ska opereras och vara inskriven på en vårdavdelning
I filmen guidar vi dig igenom din vistelse och visar de olika rum och miljöer du kommer befinna dig i, innan och efter operation.
Inställd operation
Ersättning vid inställd operation
Ifall vårdgivaren måste ställa in en planerad operation med kort varsel kan patienter som är folkbokförda i Stockholms län ansöka om ekonomisk kompensation (1 500 kronor).
Här finns en blankett för ansökan.
Du kan ansökan om ersättning om vårdgivaren lämnar besked mindre än 48 timmar före bokad tid, och operationen inte påbörjas inom 24 timmar efter den bokade tiden.
Exempel 1: Din bokade tid är onsdag 14.00. Du får besked om avbokning onsdag 09.00 och din operation påbörjas på torsdagen kl 16.00 = Du är berättigad till ersättning.
Exempel 2: Din bokade tid är onsdag 14.00. Du får besked om avbokning onsdag 09.00 men din operation påbörjas på torsdagen kl 11.00 = Du är inte berättigad till ersättning.
Kvinnoklinikens operationer
Nedan hittar du information om förberedelser du själv kan göra inför de olika operationer som görs på kvinnokliniken. Du kan också läsa om hur ingreppet går till, smärtlindring, om sjukskrivning behövs, vad du bör tänka på efter operationen och vilken mottagning eller vårdinstans du kan ringa vid behov.
Ansträngningsinkontinens (TVT)
Görs endast vid ansträngningsinkontinens, när bäckenbottenträning inte har gett tillräcklig effekt.
Bartholinitoperation
Operation för att tömma var ur en infekterad körtel i blygdläppen. Ibland behöver körteln tas bort kirurgiskt för att besvären inte ska komma tillbaka.
Cystoskopi
Cystoskopi är en undersökning av urinröret och urinblåsan. Läkaren för in ett smalt rör med en kamera i urinröret och kan då på en bildskärm se om du har någon sjukdom.
Framfall (prolapsoperation)
Operation av de muskler och ligament som håller upp livmodern och som har försvagas av t.ex. graviditet och förlossning.
Hysteroskopi
Hysteroskopi är en titthålsundersökning av livmoderhålan som används för att ställa diagnos och behandla blödningsstörningar, barnlöshet, polyper, godartade muskelknutor (myom) eller missbildningar. Förändringar såsom polyper, myom eller livmoderslemhinna kan man ta bort.
Konisering
Konisering innebär att man tar bort cirka en centimeter av livmodertappen för att förhindra att cellförändringarna fortsätter att utvecklas till livmoderhalscancer.
Laparoskopi - cerclage
Cerklage används vid cervixinsufficiens (livmoderhalsen öppnar sig utan värkar). Cerklaget kan anläggas förebyggande hos kvinnor som tidigare haft ett sent missfall eller förtidsbörd pga cervixinsufficiens.
Laparoskopi - cystor
Laparoskopisk cystenukleation eller borttagande av äggstock/äggledare är en titthålsoperation där cystor opereras bort inifrån bukhålan.
Laparoskopi - diagnostisk
Laparoskopi är en titthålsoperation i buken där man kan se eventuella orsaker till buksmärta såsom endometrios. Ibland tar man en liten provbit av bukslemhinnan och skickar för analys.
Laparoskopisk hysterektomi
Laparoskopisk hysterektomi är en titthålsoperation av buken där livmodern opereras bort inifrån bukhålan.
Laparoskopisk myomenukleation
Laparoskopisk myomenukleation är en titthålsoperation av buken där muskelknutor i livmodern opereras bort inifrån bukhålan.
Laparoskopisk vaginosakropexi
Laparoskopisk vaginosakropexi/uteropexi är en titthålsoperation av buken där livmodern eller slidan sys med ett nät inifrån bukhålan.
Laparoskopisk sterilisering
Laparoskopisk sterilisering av är en titthålsoperation i buken där äggledarna klipps eller blockeras så att spermie och ägg inte kan mötas. Ingreppet är definitivt och omfattas av Steriliseringslagen.
Laparotomi - cystor
Laparotomi innebär buköppning via ett bikini- eller medellinjessnitt där cystor/äggstockar opereras bort inifrån bukhålan. Det finns olika anledningar till bortopererande av cystor såsom trycksmärta eller misstanke om cellförändringar.
Laparotomi - hysterektomi
Laparotomi innebär buköppning via ett bikini- eller medellinjessnitt där livmodern opereras bort inifrån bukhålan. Det finns olika anledningar till bortopererande av livmodern såsom muskelknutor (myom), rikliga blödningar, endometrios eller cellförändringar.
Laparotomi - myomenukleation
Laparotomi innebär buköppning via ett bikini- eller medellinjessnitt där muskelknutor i livmodern opereras bort inifrån bukhålan. Det finns olika anledningar till bortopererande av muskelknutor (myom), såsom blödningar, trycksmärta eller infertilitet.
Laserbehandling vulva
Utförs vid cellförändringar i slemhinnan i underlivet och/eller huden runt de yttre och inre blygdläpparna. I många fall kombineras laserbehandling med att man även skär bort vissa förändringar.
Livmoderskrapning
Vid problem med onormala eller rikliga blödningar. Det görs också i samband med abort, kvarhållet missfall eller om det finns rester kvar efter abort, missfall eller en förlossning.
Myomembolisering
Vid symptomgivande myom i livmodern, i de fall då större kirurgi är olämplig.
Novasurebehandling
Novasure är en värmebehandling av slemhinnan i livmoderhålan som används för att behandla besvärande rikliga blödningar där medicinsk behandling inte gett tillräcklig effekt.
P-stav uttagning
Uttagning av p-stav på vår mottagning/dagoperation.
Spiralinsättning
Insättning av spiral på vår mottagning/operation.
Spiraluttagning
Uttagning av spiral på vår mottagning/operation.
Vaginalt cerklage
Cerklage används vid cervixinsufficiens (livmoderhalsen öppnar sig utan värkar). Cerklaget kan anläggas akut vid cervixpåverkan under graviditet eller förebyggande hos kvinnor som tidigare haft ett sent missfall eller förtidsbörd pga cervixinsufficiens.
Vaginal hysterektomi
Innebär att livmodern opereras bort via slidan.
Vulvaplastik
Utförs vanligen vid långdragen samlagssmärta eller vid kvarstående problem runt slidöppningen efter förlossning.