Till dig med icke opererad hälseneruptur
Du har drabbats av en bristning/ruptur i hälsenan. Den läker utan operation förutsatt att den inte tänjs ut. Foten och hälsenan måste fixeras i 8 veckor i en s.k. ortos med kilar, vilken du får på akutmottagningen. Där får du även korkkilar som du kan använda i skon på andra sidan för jämnare benlängd. Det finns möjlighet att köpa en förhöjningssula på Aktiv ortopedteknik (se telefonnummer nedan). Du får gå och belasta fullt på foten i ortosen. Använd kryckor för ett jämnare gångmönster. Kilarna i ortosen avvecklas enligt schema nedan.
Att tänka på:
- Ortosen ska alltid vara på vid belastning av foten, gång eller stående. Den ska även användas på natten i 4 veckor.
- Vicka på tårna och ha foten i högläge för att minska svullnad och risk för blodpropp.
- Ta av ortosen flera gånger dagligen för att lufta/tvätta foten och undersöka så du inte får skavsår. När ortosen är avtagen ska du hålla foten i ett avslappnat, så kallat spetsfotsläge. Du ska inte belasta eller böja foten uppåt så att hälsenan sträcks, då det kan medföra att hälsenan inte läker.
- Använd alltid en strumpa på foten under ortosen.
Att göra:
- Ring fysioterapeuterna på Ortopedmottagningen första vardagen efter ditt akutbesök: 08 – 123 551 52 (vardagar kl. 08:00-09:00) för att boka tvåveckorsbesöket.
- Kontakta Aktiv Ortopedteknik vid behov: 08 – 624 95 50 (växeln).
Återbesök efter:
2 veckor: Återbesök till fysioterapeut för genomgång av övningar och gångteknik.
4 veckor: Återbesök till läkare för klinisk bedömning och borttagande av första kilen.
6 veckor: Återbesök till fysioterapeut för borttagande av andra kilen och start av sittande tåhävningar.
7 veckor: Patiententar själv bort den tredje kilen.
8 veckor: Återbesök till läkare för att avsluta ortosbehandlingen. Byte till skor med korkkilar på 1 cm i 4 veckor, både inom- och utomhus. Efter läkarbesöket träffar du fysioterapeut på drop-in för start av en mer aktiv rehabträning.
4 månader efter avslutad ortosbehandling får du vanligtvis träna fullt.
För ett gott framtida resultat är det viktigt att du rehabtränar regelbundet. Det tar lång tid att återfå styrka och funktion i vadmuskeln och i benet. Vi rekommenderar att du kontaktar en fysioterapeut i primärvården för att få hjälp med den fortsatta rehabiliteringen.