Till dig med opererad hälseneruptur

Du har opererats på grund av en ruptur i hälsenan. Efter operationen måste foten fixeras, antingen med gips initialt eller i en så kallad ortos med kilar. Om du har fått gips får du inte belasta på foten. Om du har fått en ortos med kilar får du gå och belasta fullt på foten med ortosen på. Kilarna i ortosen avvecklas enligt schema nedan. Använd ett par korkkilar i skon på andra sidan för att komma upp i jämnare benlängd. Det finns även en förhöjningssula att köpa från Aktiv ortopedteknik (se telefonnummer nedan).

Att tänka på:

  • Ortosen ska alltid vara på vid belastning av foten, gång eller stående. Den ska även användas på natten i 4 veckor.
  • Vicka på tårna och ha foten i högläge för att minska svullnad och risk för blodpropp.
  • Ta av ortosen flera gånger dagligen för att lufta/tvätta foten och undersöka så du inte får skavsår. När ortosen är avtagen ska du hålla foten i ett avslappnat, så kallat spetsfotsläge. Du ska inte belasta eller böja foten uppåt så att hälsenan sträcks, då det kan medföra att hälsenan inte läker.
  • Använd alltid en strumpa på foten under ortosen.

Återbesök efter:

2 veckor: Återbesök till läkare för suturtagning och klinisk kontroll. Vb borttagande av kil. Det ska nu varar tre kilar i ortosen. Därefter på drop-in till fysioterapeut för genomgång av övningar och kontroll av gångteknik.

4 veckor: Patienten tar själv bort den andra (understa) kilen. Det ska nu vara 2 kilar kvar i ortosen.

6 veckor: Återbesök till fysioterapeut för borttag av andra kilen och start av sittande tåhävningar. Det ska nu vara 1 kil kvar i ortosen.

8 veckor: Återbesök till läkare för att avsluta ortosbehandlingen. Byte till skor med korkkilar på 1 cm i 4 veckor, både inom- och utomhus. Efter läkarbesöket träffar du fysioterapeut på drop-in för start av mer aktiv rehabträning.

4 månader: Efter avslutad ortosbehandling får du vanligtvis träna fullt.

För ett gott framtida resultat är det viktigt att du rehabtränar regelbundet. Det tar lång tid att återfå styrka och funktion i vadmuskeln och i benet. Vi rekommenderar att du kontaktar en fysioterapeut i primärvården för att få hjälp med den fortsatta rehabiliteringen.

Kontakta oss

Fysioterapeuterna på Ortopedmottagningen: Telefon 08 – 123 551 52 (vardagar kl. 08:00-09:00)

Aktiv Ortopedteknik: Telefon 08 – 624 95 50