Högspecialiserad smärtrehabilitering Huddinge
Högspecialiserad smärtrehabilitering tar emot dig som har långvarig smärta som i hög grad påverkar din livsföring och livskvalitet.
1177:s e-tjänster
Vi har som regel att inte diskutera patientärenden via e-post, då vi inte kan garantera skyddet av personuppgifter. Vid kontakt med vår mottagning behöver du använda e-tjänsten. Ska du exempelvis boka en tid, beställa en journalkopia eller lämna synpunkter på vården? Använd e-tjänsterna!
Om mottagningen
Högspecialiserad Smärtrehabilitering har verksamhet både på Danderyds sjukhus och på Huddinge sjukhus.
På Huddinge sjukhus bedrivs, förutom som ovan, även smärtrehabilitering för patienter med behov av språktolk.
Vårt fokus ligger på rehabilitering till ett för dig fullvärdigt liv och vi arbetar i multiprofessionella team med läkare, psykolog, sjukgymnast/fysioterapeut arbetsterapeut, kurator och sjuksköterska.
Vi erbjuder teambaserad rehabilitering med huvudsakligen gruppaktiviteter, men även individuella insatser under en period av 3–10 veckor. Beslut om rehabilitering tar vi i samråd med dig som patient. För patienter med behov av språktolk kan rehabiliteringsperioden vara något längre.
Följ oss på Instagram @smartrehab_danderyd
Remiss
För att komma till oss behöver du remiss, antingen från din husläkare eller specialistläkare.
Ersättning, sjukskrivning och sjukintyg
Ersättningen under rehabiliteringen kan du få från Försäkringskassan. Du kan få förebyggande sjukskrivning (vi skriver utlåtandet), eller vanlig sjukpenning om du varit sjukskriven i direkt anslutning till rehabiliteringsstarten (sjukskrivande läkare förlänger oftast sjukskrivningen). Sjukintyget ordnas innan rehabiliteringens start.
Samarbete
Rehabiliteringen kan efter behov genomföras i samarbete med andra vårdgivare (ex primärvården) och Försäkringskassan. Rehabiliteringen kan även innehålla arbetslivsinriktade insatser och samarbetet kan då ske med Försäkringskassan, arbetsgivare, arbetsförmedlingen och företagshälsovården.
Vi har även löpande kontakt med flera patientföreningar.
Kvalitet, utbildning och forskning
Smärtrehabilitering ingår i Nationella Registret över Smärtrehabilitering (NRS) och verksamheten är kvalitetssäkrad enligt Commission of accreditation on rehabilitation facilities (CARF).
Tillsammans med Karolinska Institutet och andra universitet/högskolor utbildar vi studenter inom olika professioner både teoretiskt och praktiskt.
Som universitetsklinik bedriver vi forskning och utveckling för att utvärdera och vidareutveckla den rehabilitering vi utför. Resultat av rehabiliteringen kan på gruppnivå redovisas inom ramen för kvalitetsregistret NRS.
Antal patienter för nybesök
- 324
Könsfördelning
- Kvinnor: 87 %
- Män: 13 %
Åldersfördelning
- 18–30 år: 30 %
- 31–50 år: 41 %
- 51–67 år: 29 %
Andel som förbättrat sin livskvalitet
- 34 %
Andel som minskat sin depression
- 33 %
Hälsotillstånd
- Före rehabilitering: 40
- Efter rehabilitering: 50
(Skala 0–100 där 0 står för "Sämsta tänkbara hälsotillstånd" och 100 för "Bästa tänkbara hälsotillstånd".)
Andel nöjda med personalens bemötande
- 97 %
Informationsfilmer
- Vad är långvarig smärta?, youtube.com
- Var kommer smärtan ifrån?, youtube.com
- Läkarundersökning vid långvarig smärta, youtube.com
- Vad innebär multimodal smärtrehabilitering, MMR?, youtube.com
- Läkemedel vid långvarig smärta, youtube.com
- Om Högspecialiserad smärtrehabilitering med text på flera språk (CC), youtube.com
Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken Stockholm
Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge
Novumhuset plan 5
Blickagången 6D
141 86 Stockholm
Vi vill att du fyller i ett frågeformulär som underlättar bedömningen och som sedan bearbetas anonymt för att ingå i ett nationellt kvalitetsregister (NRS).
Bedömningsfasen
Du kommer att mötas av ett multiprofessionellt team bestående av arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast, kurator, läkare, psykolog och sjuksköterska.
Initialt sker en första bedömning av yrkesgrupperna i teamet. Den kan genomföras både digitalt (Alltid öppet/1177) eller fysiskt på plats. Tillsammans med dig skapar vi en gemensam bild för att förstå hur smärtan påverkar din vardag.
Framkomna resultat ligger till grund för din fortsatta rehabilitering och med stöd av teamet formuleras en så kallad individuell rehabiliteringsplan - IRP.
Rehabiliteringsfasen
Rehabiliteringsinsatserna är schemalagda en till flera dagar per vecka främst i grupp, men även individuellt utifrån behov. Insatser genomförs både digitalt (Alltid öppet/1177) och fysiskt på plats. Rehabiliteringsperioden pågår under en period av 3 till 10 veckor. Vid inledande bedömning kommer du få mer information om programmets upplägg. För patienter med behov av språktolk kan rehabiliteringsperioden vara något längre.
Efter nybesöket är du alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor.