Forskning & utbildning
Dagens forskning gör framtidens sjukvård. Största delen av den kliniska forskningen på Danderyds sjukhus bedrivs i samarbete med Karolinska Institutet, Institutionen för kliniska vetenskaper (KIDS).
Danderyds sjukhus ska vara en konkurrenskraftig och attraktiv arbetsgivare. Genom ett strategiskt och systematiskt kompetensförsörjningsarbete får vi rätt kompetens på rätt plats, vilket är avgörande för att uppfylla verksamhetens uppdrag och mål.
Clinicum, sjukhusets utbildningscentrum för medarbetare och studenter, tillhandahåller pedagogisk expertis och erbjuder möjligheter till utbildning och träning för patientsäker vård i moderna, ändamålsenliga utbildningslokaler och realistiska vårdmiljöer.
Forskning på Danderyds sjukhus
Det stora patientunderlaget och den samlade kunskapen om de stora folksjukdomarna ger goda förutsättningar för klinisk forskning inom områden som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och övervikt.
Andra viktiga forskningsområden är förlossningsvård, gynekologi, ortopedi och njurmedicin samt omvårdnad, rehabilitering efter hjärnskador och behandling av stress- och utmattningssyndrom.
Forskningen bedrivs på Karolinska Institutet, Institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus. Institutionen har omkring 70 doktorander, varav 5–10 disputerar årligen för medicine doktorsexamen. Varje år publiceras omkring 100 artiklar från institutionen i olika internationella vetenskapliga tidskrifter.
2024 startar SCAPIS 2, en världsunik studie som genomförs i hela landet. I Stockholm undersöks omkring 2 500 deltagare på Danderyds sjukhus. Läs mer här.
Utbildningscentrum Clinicum
Välkommen till Clinicum - Kompetensutveckling, utbildning och träning för patientsäker vård.
Vi arbetar med pedagogiska frågor gentemot sjukhusets verksamheter och i relation till lärosäten. Vårt uppdrag omfattar pedagogiskt stöd och ledning i utbildningsfrågor som är kopplade till klinisk kompetensutveckling för medarbetare. Uppdraget inkluderar även utveckling och stöd till akademiska lärandemiljöer för studenter och elever vid lärosäten som Region Stockholm har avtal med.
-
Clinicum har pedagoger, utbildningsledare och instruktörer, utbildningssamordnare och administratörer med gedigen erfarenhet, reell och formell kompetens inom pedagogik, lärande och utbildning samt utbildningsadministration. Förutom den pedagogiska kompetensen har vi också gedigen kompetens inom ledarskap och organisation, kvalitetsutveckling, patientsäkerhetsarbete samt projektledning.
-
Vi har väl anpassade och moderna lokaler för både föreläsningar, grupparbeten, undervisning och klinisk träning samt examinationer. I våra lokaler kan både medarbetare och studerande träna allt från enkla medicinska procedurer till avancerad medicinsk simulering och teamträning.
-
Välkommen till Clinicum på Ryggradsvägen 21.
Medicinska biblioteket
Medicinska Biblioteket är öppet för Danderyds sjukhus medarbetare, studenter, patienter, närstående samt övriga enheter i Region Stockholm som har avtal om biblioteksservice.
Här finns information om öppettider och länkar till bibliotekstjänster.
Allmäntjänstgöring (AT)
Allmäntjänstgöring, AT, är grunden för att få utöva läkaryrket och för att få din läkarlegitimation. På Danderyds sjukhus erbjuder vi dig akutsjukhusets stora möjligheter och det mindre sjukhusets trivsamma atmosfär.
Du som AT-läkare utgör en viktig del i vår verksamhet och vårt mål är att ge dig en grund för att självständigt kunna handlägga våra vanligaste sjukdomar och skador. En eftermiddag i veckan har du AT-undervisning och du är alltid välkommen på klinikgemensam undervisning.
Under den årliga AT-dagen träffas alla som går AT för att lära känna varandra och för att utbyta erfarenheter och idéer.
Här hittar du aktuell annons (publiceras 31/1)
Observera att länken bara fungerar under de veckor du kan söka AT hos oss.
________________________________________________________________________
-
Vi anställer AT-läkare i samråd med Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO). AT omfattar 18 månader heltidsarbete fördelat på nio månader inom Danderyds sjukhus, tre månader inom psykiatri och sex månader inom primärvård.
Under din AT är du anställd på Danderyds sjukhus. Ingångslön för AT-läkare är 34 300 kr/månad. Lönen höjs sedan var 12:e anställningsmånad efter läkarexamen. Individuell differentiering av lönen tillämpas ej.
Vi erbjuder totalt 68 AT-platser per år varav två forskar-AT samt en pedagogisk AT. Det innebär att vi erbjuder cirka 34 AT-platser per rekryteringstillfälle.
Här hittar du aktuell annons, under de veckor du kan söka AT hos oss.
Rekrytering hösttermin
Sista ansökningsdag första veckan i oktober
Besked om antagning mitten av oktober
Startdatum första veckan i december eller i marsRekrytering vårtermin
Sista ansökningsdag fösta veckan i april
Besked om antagning mitten av april
Startdatum första veckan i juni eller september________________________________________________________________________
Blanketter
-
Jenny Hellström Lindqvist, HR, kan svara på frågor om rekryteringsprocessen.
Natalie Hansen, HR, kan svara på frågor om anställningsavtal, rehabilitering och arbetsrättsliga frågor.
Sofia Millstam, AT-koordinator, kan svara på frågor om AT-boken, personalförmåner och andra praktiska saker under din AT.
Louise Hagander, AT-chef, studierektor för AT, BT, ST. Kan svara på frågor om AT-utbildningen generellt, forskning och föreläsningar.
Frågor om lön, jourkompensation, semesterdagar, anställningsavtal och tjänstgöringsintyg mejlas till DSpalon@regionstockholm.se
________________________________________________________________________
-
Kirurgiblocket är 20 veckor varav elva på kirurgkliniken, sju veckor på ortopedkliniken och två veckor på anestesikliniken.
Du får en god insyn i de vanligaste och viktigaste kirurgiska och urologiska sjukdomarna. Du har en aktiv och viktig roll i rondarbetet och på akuten handlägger du patienter självständigt med stöd av ledningsläkare. Du har alltid möjlighet att delta på operationer, och en dag är helt dedikerad till operation då du kommer att vara med och assistera på akutortopediska fall i våra nybyggda operationslokaler.
Ortopedkliniken behandlar akuta ortopediska skador och åkommor men bedriver även planerad kirurgi, bl.a. höft- och ledplastiker.
Du får separata introduktioner inför avdelningsplacering respektive akut. Inför akutenplaceringen ingår praktiska moment som träna ortopediskt status, lilla kirurgin och undervisning i gipsteknik.
Under första veckan på anestesi är det fokus på grundläggande praktiska färdigheter inom luftväg, ventilation och cirkulation. Du får också möjlighet att träna lumbalpunktion. Under vecka två är du medföljande på IVA. Där får du också en dag på smärtcentrum och en kväll med primärjouren.
För frågor om placering, sjukanmälan, schema, jourer, ansökan om semester och ledighet, kontakta AT-ansvarig läkare:
Kirurgi: magdalena.plecka-ostlund@regionstockholm.se
Ortopedi: anna.k.josefsson@regionstockholm.se
Ane-iva: jennifer.lindgren@regionstockholm.seInte dags för AT ännu?
Kolla in spontanansökan för underläkartjänster!
- Inom medicinska specialiteter för dig som tagit examen
- Inom medicinska specialiteter för läkarstudent efter termin 9
- Inom geriatrik för dig som tagit examen
________________________________________________________________________
-
I medicinblocket ingår specialistmedicin, internmedicin, infektion, neurologi samt hjärtmedicin och fysiologi.
Din placering på medicinblocket pågår i 20 veckor. Under sju veckor är du på avdelning och 13 veckor på akutmottagning. På akutmottagningen finns ledningsläkare på plats dygnet runt.
Under din första vecka har vi ett inledande individuellt samtal om dina önskemål och förväntningar inför medicinblocket samt gemensam fika med nya AT-läkare och alla handledare.
Hjärtkliniken på Danderyds sjukhus är en av Sveriges största och består av sektionerna ischemi, hjärtsvikt, arytmi och hjärtintensivvård (HIA). Här finns en stor interventionssektor med PCI, elektrofysiologi, EKO-lab mm som vi försöker se till att alla AT-läkare får auskultera på. På avdelningarna får du ronda vårdlag både med PAL och självständigt.
För frågor om placering, sjukanmälan, schema, jourer, ansökan om semester och ledighet, kontakta AT-ansvarig läkare.
Medicin: sebastian.sinclair@regionstockholm.se
Hjärt: sam.kafian@regionstockholm.seInte dags för AT ännu?
Kolla in spontanansökan för underläkartjänster!
- Inom medicinska specialiteter för dig som tagit examen
- Inom medicinska specialiteter för läkarstudent efter termin 9
- Inom geriatrik för dig som tagit examen
________________________________________________________________________
-
Inför respektive blocks akutplacering får du en veckas introduktion med relevant information och kunskapsfördjupning.
Akutmottagningen är uppdelad i sektionerna medicin och neurologi, hjärtmedicin, ortopedi samt kirurgi och urologi. Alla sektioner har egna ledningsläkare dygnet runt vilket innebär kontinuerlig och lättillgänglig handledning.
Vår akutmottagning är en av de största i Sverige och tar emot omkring 250 patienter varje dygn.
Här kan du läsa artiklar och reportage om och från vår akutmottagning.
Inte dags för AT ännu?
Kolla in spontanansökan för underläkartjänster!
- Inom medicinska specialiteter för dig som tagit examen
- Inom medicinska specialiteter för läkarstudent efter termin 9
- Inom geriatrik för dig som tagit examen
_______________________________________________________________________
-
I psykiatriblocket samarbetar vi med Aleris Psykiatri.
Här får du erfarenhet av arbete på både psykosenhet och allmänpsykiatrisk enhet, halva tiden på vardera enheten. Antingen är du placerad på slutenvården eller öppenvården. Du arbetar även på vår jourenhet 1–2 veckor och ingår i vår jourverksamhet. Under din tid här får du även möjlighet att delta på interna föreläsningar 1–2 gånger i veckan. En
gång i månaden har du ett AT-möte med AT-samordnaren.Introduktion på psykiatriblocket
Första dagen håller AT-samordnaren entvå timmar lång introduktion, därefter får du även information av enhetschef och kliniska handledare på den enheten där du är placerad. Du går även bredvid en erfaren jourläkare innan ditt första jourpass.
Aleris Psykiatri består av cirka 450 medarbetare. Våra allmänpsykiatriska mottagningar för patienter över 18 år finns i Spånga, Kista, Danderyd, Täby, Vallentuna, Åkersberga och på Lidingö. Vi har även två jourenheter; en på Danderyds sjukhus och en i Rinkeby.
På mottagningarna i Danderyd, Täby, Vallentuna, Åkersberga, Lidingö och på
Danderyds sjukhus har två heldygnsavdelningar.Vid behov av psykiatrisk heldygnsvård samarbetar våra mottagningar i Kista, Spånga och Rinkeby i första hand med Norra Stockholms psykiatri vid S:t Görans sjukhus.
Utöver detta bedriver bolaget psykiatrisk konsultverksamhet. I uppdraget ingår även att utveckla befintliga verksamheter och etablera nya i hela landet.Kontaktuppgifter under din AT-tjänstgöring inom psykiatri
Mattias Månsson, AT-ansvarig PSNV, mattias.mansson@regionstockholm.se
Cecilia Adolfsson, administratör PSNV, cecilia.adolfsson@regionstockholm.se
Charlotta Nerström Hall, administratör Aleris, charlotta.nerstrom.hall@aleris.se -
Det finns ett fyra veckors introduktionsprogram för AT-läkare som alla vårdcentraler följer. Under introduktionen auskulterar du under en dag hos din handledare och även några timmar hos andra yrkesgrupper på vårdcentralen som diabetessköterska, astma/KOLsköterska, hemsjukvård mm.
Under AT inom allmänmedicin erbjuds du en namngiven handledare som du träffar en timme/vecka för planerad handledning under hela din placering. Utöver det finns möjlighet till öppendörr-konsultationer för det som inte kan vänta.
Du kommer att bli placerad på en vårdcentral i Danderyd, Täby, Vaxholm, Åkersberga, Vallentuna, Sollentuna, Sundbyberg eller Lidingö. Placeringen sker bland annat med hänsyn till din bostadsadress och vi fattar beslut kring detta ca tre månader före start.
Kontakt AT-tjänstgöring inom primärvården
Luisa Escuder Miquel, Studierektor primärvården luisa.escuder-miquel@regionstockholm.se
Specialisttjänstgöring (ST)
Syftet med specialisttjänstgöring, ST, är att uppnå specialistkompetens inom ett visst område.
På Danderyds sjukhus finns möjlighet att specialisera sig inom sjukhusets alla verksamheter. Samtliga ST-läkare på sjukhuset har ett individuellt utbildningsprogram, egen handledare och en anställning under hela utbildningsperioden på cirka fem år.
Vi erbjuder också ett gemensamt utvecklingsprogram som omfattar femton dagars utbildning. Programmet revideras kontinuerligt utifrån målbeskrivningen för ST och ger möjlighet att uppfylla krav och målbeskrivningar inom t.ex. kommunikation, kvalitets- och förbättringsarbete samt ledarskap.
Generelll information om ST finns hos Sveriges läkarförening.
Bastjänstögring (BT)
Bastjänstgöring är en del av specialiseringstjänstgöringen. Det är del av en större reform där den nya svenska läkarutbildningen förlängs och blir legitimationsgrundande, allmäntjänstgöringen tas bort och specialiseringstjänstgöring förlängs. Beroende på examineringsår finns både AT- och BT-tjänster parallellt fram till åtminstone 2027.
Läs mer om Bastjänstgöring här.
Studenter och elever
Sjukhuset erbjuder verksamhetsintegrerat lärande (VIL) och klinisk praktik till studerande inom vårdtagarnära utbildningar vid lärosäten som Region Stockholm har avtal med, vilket regleras i ett årligt utbildningsdirektiv. Vi har ett stort utbildningsåtagande med många elever och studenter som årligen genomför verksamhetsintegrerat lärande i någon form vid sjukhusets olika verksamhetsområden och enheter.
Prao - praktisk arbeslivsorientering
För dig som söker en praoplats, regionstockholm.se
-
- Vi tar emot drygt 2 000 elever och studenter årligen
- Vi tar emot studerande från drygt 100 olika lärosäten
- Vi har studerande från ett 30-tal olika utbildningsprogram
- De flesta studenterna är läkar- och sjuksköterskestudenter som studerar vid Karolinska Institutet och de tre enskilda högskolorna i Stockholm
-
Kontakta praktiksamordnaren på ditt lärosäte som i sin tur kontaktar Clinicum – Utbildningscentrum för vidare handläggning av förfrågan om VIL-placering.
Läs mer här: VIL studerande vårdtagarnära utbildningar- Region Stockholm
-
If you study in a country other than Sweden but wish to perform part of your clinical practice at Danderyd University Hospital, your practice must be funded and be part of an exchange programme. For more information, please contact International Coordinator at Karolinska Institutet.
-
Läs mer om Läkarstuderande
Läs mer om verksamhetsintegrerat lärande
Läs mer om Utomläns- och studerande på distans
Läs mer om du är utbildad utomlands
Läs mer om PRAO
Välkommen att kontakta oss angående VIL via e-post: vil.ds@sll.se eller PRAO via e-post: prao.ds@regionstockholm.se)
Kliniskt träningscentrum och simuleringsenheten
På Kliniskt träningscentrum (KTC) och simuleringsenheten har du som student eller medarbetare möjlighet att utveckla och fördjupa dina kunskaper i praktiska färdigheter, medicinska procedurer, HLR och teamsamarbete i en trygg miljö. Våra metodrum och rum för fullskalesimuleringar är välutrustade med attrapper och olika typer av simulatorer i en verklighetstrogen miljö.
Simuleringsenhetens målsättning är att bidra till ökad patientsäkerhet genom att erbjuda övningar av medicinska scenarion i en trygg lärandemiljö med kompetent handledning och återkoppling. Vi tydliggör förutsättningar utifrån Crew Resource Management (CRM) konceptet där team och kommunikation är av stor betydelse.
-
Målsättningen är att deltagarna under och efter genomfört introduktionsprogram ska stärkas i sin roll som legitimerad sjuksköterska utifrån kärnkompetenserna med fokus på steg 1 i kompetensstegen för sjuksköterskor.
Introduktionsprogrammet innehåller åtta dagar av föreläsningar, studiebesök, färdighetsträning, tid för reflektion och en halv dag med medicinsk simulering.
Programmet ger möjlighet att träffa kollegor från hela Danderyds sjukhus, både föreläsare och övriga deltagare och är även öppet för sjuksköterskor utan tidigare erfarenhet från akutsjukvård.
Välkommen att kontakta oss på clinicum.ds@regionstockholm.se.
-
Danderyds Sjukhus AB tillämpar kvalitetssäkrat kompetensbevis för undersköterskor. För vissa moment krävs komplettering av individuell delegering.
Verksamhetschefen ansvarar för och beslutar om medicinska arbetsuppgifter får utföras av undersköterska inom eget verksamhetsområde.
Kompetensbevisets upplägg består av både E-utbildning, praktisk undervisning samt examination. Undervisning och examination utförs av utbildningsledare på Clinicum.
Välkommen att kontakta oss på clinicum.ds@regionstockholm.se.
-
På Kliniskt träningscentrum och Simuleringsenheten är vi ombytta och följer basala hygienrutiner och klädregler.
Kontakta oss på ktc.ds@regionstockholm.se.
Hjärt-lungräddningscentrum
HLR-centrum på Danderyds sjukhus har ett sjukhusövergripande uppdrag från styrgruppen för hjärtstoppsprocessen. Vi strävar efter ett ständigt förbättrings- och kvalitetsutvecklingsarbete inom HLR.
-
- processledande HLR-koordinator
- HLR-assistent
- HLR-ansvarig läkare
- HLR-ansvarig sjuksköterska
-
I enlighet med Svenska HLR-rådets nationella riktlinjer, hanteras frågor rörande hjärtstopp och akutlarm med fokus på förbättringsarbete inom områden:
- Utbildning
- Medicinteknisk utrustning
- Larmorganisation
- Uppföljning av kvalitetsdata på sjukhusövergripande nivå
-
- utbildning för nyanställda
- instruktörsutbildningar i S-HLR, vuxen och barn
- utbildning till läkarstudenter och AT-läkare
- ändamålsenliga lokaler och utrustning
-
Kontakta oss på hlr.ds@regionstockhom.se